Skolelukninger er tabu i et valgår

Selvom skolereformen giver politikerne store udfordringer med at bevare de små skoler, så bliver der ingen debat om skolelukninger i år. Politikerne træffer ikke upopulære beslutninger op til et valg.

Hvis en lokalpolitiker skal være sikker på genvalg så skal han eller hun holde sig fra at tage upopulære beslutninger lige op til kommunalvalget. Det er videnskabeligt bevist.

- Der er klare beviser for at der en cyklus i lokalpolitik, hvor man finder ud af at lave de populære ting op til et valg, og de upopulære efter valget, siger valgforsker Christian Elmelund-Præstekær fra Syddansk Universitet.

Derfor er de fleste politikere i Assens Kommune tilbageholdende med at diskutere de problemer, som skolereformen ifølge eksperter vil medføre for kommunens små skoler.

- Det er et af de punkter, der kan få folk op af stolene, så det er meget få lokalpolitikere, der ønske at diskutere den sag nu, siger formanden for Børn- og Undervisningsudvalget i Assens, Mogens Mulle Johansen(SF).

Viceborgmester vil lukke skoler

3001 skolepol1

Men i Assens er der dog en undtagelse. Den radikale viceborgmester går til valg på at nedlægge halvdelen af kommunens skoler. Men den holdning står han alene med - i hver fald offentligt.

- Hvis man spørger i det åbne rum, så er der ingen der støtter mit forslag om skolelukninger, men uden for referat er der opbakning fra mange kolleger, siger Poul Poulsen(R).

Og den holdning finder valgforskeren uheldig.

- Det er uheldigt, hvis en vigtig debat ikke bliver ført foran vælgerne. Hvis debatten om skolelukninger først kommer efter valget, så forhindrer man borgerne i at deltage, siger Christian Elmelund-Præstekær.

Oversigt

    Oversigt