Skolereform: småskoler truet af lukning

En lang række fynske skoler risikerer at blive nedlagt hvis regeringens forslag til en folkeskolereform bliver gennemført, siger eksperter. Den tror de dog ikke på i Assens.

Eksperterne mener ikke at små landsbyskoler kan leve op op til de nye faglige krav som reformen lægger op til.

- Hvis man kigger ud over antallet af skoler med et lille elevgrundlag, så tror jeg at 2-300 skoler må lukke, udover den lukningsbølge, der allerede er i gang, siger professor Niels Egelund fra Center for Strategisk Uddannelsesforskning på Aarhus Universitet.

Niels Egelund mener, at kommunerne bliver tvunget til at lukke flere småskoler, fordi elevtallene falder i udkantsområderne samtidig med at de faglige krav vokser.

- Hvis eleverne skal gå i skole hele dagen, så bliver der flere undervisningstimer, og det er dyrt især for småskoler, som er dyrere pr. elev end store skoler. Samtidig stiller reformen krav om at lærerne skal have linjefagskompetance for at undervise og det har de ikke i alle små skoler, siger Niels Egelund.

- Vi er fleksible

3001 skolereform

Assens Kommune er en af de kommuner, hvor landsbyskolerne kan true kommunens syv små skoler. Men på Salbrovadskolen tror lederen ikke, at skolereformen tager livet af hans skole.

- Skolereformen giver os ikke større udfordringer. Det skal vi nok klare. Vi er meget fleksible og er vant til at køre både skole, SFO og børnehave sammen. Samtidig har vores lærere har så stor erfaring, at de godt kan undervise uden linjefagskompetance, siger Henrik Hansen, leder på Salbrovadskolen i Assens.

Niels Egelund glæder sig over meldingen fra Assens, men er dog ikke optimist.

- Situationen er nok lidt mere barsk for de små skoler, end skolelederne vil erkende, lyder det fra Niels Egelund.

Se Finn Brunse, borgmester i Assens komme med sin vurdering af de små skolers overlevelsesmuligheder, når han er gæst hos TV 2/FYN klokken 19.30

Oversigt

    Oversigt