Skrappere sprogkrav vækker bekymring

Mens regeringen idag måtte droppe et forslag om at genbehandle flere tusind statsborgerskabsansøgninger - skal der fremover væsentlig bedre danskkundskaber til for at blive dansker.

Sprogcentret - LærDansk - i Odense er et af de steder, hvor man kan lære dansk, hvis man vil søge dansk statsborgerskab.

Når man vil opnå statsborgerskab i Danmark skal man bestå kurset Prøve i Dansk 2. Men kravene skal skærpes, mener regeringen nu - og ansøgerne skal i stedet bestå det højere niveau Prøve i Dansk 3.

- Hvis Dansk 2 er svært, hvordan bliver det så ikke med Dansk 3, lyder det fra en af eleverne fra Sprogskolen.

Sprogcentrene - LærDansk - er en del af Dansk Flygtningehjælp. Og her synes man, at det er en dårlig ide, hvis kravene til ansøgernes danskkundskaber skærpes.

- Vi tror, at det vil afskære en stor gruppe. Vi tror også, at der vil være en gruppe, der vil bruge meget længere tid på at tilegne sig de her danskkundskaber og ikke bruge tiden på at komme på arbejdsmarkedet og være en del af det danske samfund, lyder det fra Anette Christoffersen fra Dansk Flygtningehjælp.

Med Dansk 2 kan man begå sig på en arbejdsplads og klare almindelig dagligdags situationer. Dansk 3 er det niveau, som Sundhedsstyrelsen kræver for, at man kan opnå autorisation som læge eller sygeplejerske i Danmark.

Eleverne på Sprogcentret i Odense er dog villige til at kæmpe videre, selvom kravene bliver skærpet.

- Jeg skal have dansk statsborgerskab. Jeg kan ikke tage tilbage til Afghanistan, fortæller en af deltagerne.

Oversigt

    Oversigt