Skriger på arbejdskraft: Få vælger samme uddannelse som Rikke

Fynske robotvirksomheder har svært ved at finde arbejdskraft, fordi alt for få uddanner sig i automation og robotteknologi.

Rikke Ejlersen har som kun få andre forelsket sig i automationsteknologi. Hun er tæt på at afslutte sit første år på Erhvervsakademiet Lillebælts (EAL) robotuddannelse. 

- Det er en kort uddannelse, og der er arbejdsmuligheder, forklarer hun.

Alligevel er der kun 20 ansøgere til 35 pladser, når endnu et hold automationsteknologer starter efter sommerferien. 

Derfor har virksomheder som Odense Robotics svært ved at finde arbejdskraft, fordi for få søger ind på de relevante uddannelser. I øjeblikket har Odensevirksomheden rekordmange ledige stillinger. 93 ubesatte job er det højeste antal til nogensinde. 

24-årige Rikke Ejlersen er i fuld gang med at programmere på en computer, så robotarmen ved siden af hende griber ud et møtrikken.

Jobgaranti

Automationsuddannelsen varer to år og foregår det meste af tiden i laboratoriet, hvor teorierne bliver afprøvet i praksis. 

De studerende bliver skarpe til at arbejde med virksomhedernes projekter i praksis og til den såkaldte PLC-programmering, som bruges til at styre de allerstørste maskinanlæg. 

- Man kan skabe liv på den her måde. Det med, at man kan få ting til at bevæge sig, synes jeg er interessant.

På det første hold færdiguddannede har der været seks auomationsteknologer. De har alle fået arbejde, før de har afsluttet deres uddannelse.

En af dem er blevet ansat af virksomheden Egatecs direktør Mads Nychel. 

- Vi står jo og mangler dem i branchen. Det er et af vores helt store problemer i øjeblikket, fortæller han.

Derfor har Rikke Ejlersen, som hun selv forventer, gode chancer for at få arbejde.

Hun er allerede efter et år på uddannelsen blevet bidt så meget af faget, at hun vil læse videre på overbygningen med produktudvikling og integreret teknik.

- Der er ingen begrænsninger. Det tiltaler mig rigtig meget, siger hun.

Oversigt

    Oversigt