I det fynske folks tjeneste

Skybrud: Vestfyn fik mest vand

I Vejle var der fredag dobbelt skybrud og der blev målt 35,8 millimeter regn på blot 30 minutter. Få vandskader på Fyn.

Foto: Michael Drost-Hansen/Scanpix

Fredag blev en våd omgang - især på det vestlige Fyn og i det østlige og centrale Jylland. Her sendte skybrud store mængder vand ned over de weekendparate borgere.

Det fortæller vagthavende meteorolog ved DMI, Lars Henriksen til Ritzau.

- Det har en været en våd omgang. Specielt den østlige og centrale del af Jylland har fået rigtig meget vand. Flere steder er der registreret skybrud. Det vil sige, at der er faldet mere end 15 millimeter regn på 30 minutter, siger han.

- Værst har det nok stået til nær Vejle, hvor man på et tidspunkt fik dobbelt skybrud. En station har målt 35,8 millimeter regn på blot 30 minutter.

Klokken 19 havde en af DMI's stationer i Vejle målt 59,4 millimeter regn siden middag.

Det fik DMI til tasterne på det sociale medie Twitter.

- Så meget vand får de kun på et døgn hvert tyvende år, skriver DMI og satte det i kontekst: 60 millimeter svarer til seks store gulvspande vand på hver eneste kvadratmeter eller 60 ton vand i en almindelig villahave.

I et bredt bælte op gennem Jylland og over Fyn er der faldet 30 millimeter vand. Det er dog kun ved Hobro og Vejle, at der er faldet over 50 millimeter ifølge DMI's målinger.

- De der skybrud er ofte meget lokalt. De kan ramme inden for få kilometer. Så høvler det ned et sted, mens der ikke er så meget et andet sted, siger Lars Henriksen.

Falck rykkede ud

Falck modtog cirka 50 anmeldelser om vandskader efter fredagens uvejr. Ifølge kommunikationsdirektør hos Falck, Morten Jeppesen, var der ganske få meldinger om vandskader på Fyn, mens det var værst i Vejle, Give og Kolding.

Ifølge TV 2 Vejret havde mere end 1.200 lyn frem til klokken 21.00 fredag slået gnister i eller omkring Danmark.