Landmand frygter vandet: - Odense Kommune oversvømmer min slægtsgård

Landmand frygter, han må flytte fra sin slægtsgård. I november 2020 anlagde Odense Kommune et dige som led i et naturprojekt. Men havet oversvømmer stadig hans jord.

Steen Bjerggård Hansen er syvende generation på sin gård ved Seden Strand lidt nord for Odense. 

Et lille familielandbrug med både køer, grise og får og 50 hektar jord. 

- Det er et lille og meget alsidigt landbrug i forhold til, hvad vi ser i dag. Vi har en stor børneflok at forsørge, men vi har kunnet leve af det, siger Steen Bjerggård Hansen, mens familiens yngste, Stella på bare fire år, læsser hø ind til fårene.

Men nu frygter han for familiens fremtid på grund af oversvømmelser, som ifølge ham, er Odense Kommunes er skyld.

- Det er helt sikkert, at hvis de her oversvømmelser ikke stopper, bliver vi nødt til at flytte, siger Steen Bjerggård.

Ejendommen forsumper nemlig. Og det bliver værre år for år. 

- Man kan ikke drive landbrug, hvis markerne forsumper. Man kan heller ikke bo sundt i en bolig, hvis fugten kravler op ad væggene, siger landmanden.

- Dige virker ikke

Familiens problemer begyndte i november 2020, da Odense Kommune indviede et naturgenopretningsprojekt ved Seden Strand lidt nord for Odense.

De gamle kystnære diger blev jævnet med jorden. I stedet etablerede kommunen et nyt dige længere inde i landet. Det nye dige grænser op til Steen Bjerggård Hansens jord. 

Udfordringen opstår ved det lokale vandløb, som løber igennem Steen Bjerggård Hansens ejendom. Vandløbet skal nemlig ud igennem diget. 

Her er højvandslukket, der ifølge Steen Bjerggård Hansen ikke lukker, når havet presser mod diget. Resultatet er oversvømmede marker og fugt op igennem gulvbrædderne i huset. Foto: Alexander Aagaard
Her er højvandslukket, der ifølge Steen Bjerggård Hansen ikke lukker, når havet presser mod diget. Resultatet er oversvømmede marker og fugt op igennem gulvbrædderne i huset. Foto: Alexander Aagaard

Derfor har Odense Kommune etableret et såkaldt højvandslukke - en port i vandløbet, som skal lukke, når det bliver højvande, hvilket sker to gange i døgnet.

Højvandslukket virker bare ikke. Det står pivåbent, selvom vandmasserne presser på i hele digets højde.

- Så da vi nåede foråret var der intet på jorden flere steder, afgrøderne var simpelthen rådnet. Og jeg var nødt til at så igen her i foråret, siger Steen Bjerggård Hansen.

Steen Bjerggård Hansens kone Natasza Bjerggård Hansen supplerer:

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt. Formålet med et højvandslukke må jo være, at det lukker ved højvande. Og det gør det ikke, siger hun.  

Forvaltning: Ikke vores skyld

Konservative Søren Windell, der er den ansvarlige rådmand på området, ønsker ikke at stille op til interview. 

Men i et skriftligt svar afviser By- og Kulturforvaltningen kritikken.

- Kommunen har løbende været i dialog med Steen Bjerggård Hansen, og for at imødekomme hans bekymring om forringet afvanding af hans arealer er der efter projektanlæg foretaget en opmåling af vandløbet af et andet rådgiverfirma. Denne opmåling indikerer ikke forringet afvanding af hans arealer, hvilket kommunen forholder sig til, står der i svaret fra forvaltningen.

Læs hele By- og Kulturforvaltningens skriftlige svar her

Ekspert: Halvdelen af høsten tabt

Men Steen Bjerggård Hansen accepterer ikke forvaltningens svar. Han kan mærke, at jorden er mere sumpet. Og han har også en eksperts ord for det.

Siden indvielsen af det nye dige i november 2020 har familien indtil videre postet 250.000 kroner i ekstern konsulentbistand.

Blandt andet har en ekspert i agra-hydrologi vurderet, at høstudbyttet er halveret på flere af Steen Bjerggård Hansens arealer.

Men Steen, helt ærligt, har det her nogensinde været god tør landbrugsjord?

- Ja, det har det da. Og du kan også se det på luftfotos helt tilbage i tiden. Arealerne har været veldrænede og dyrket helt ud til kanten. Som sagt, jeg er syvende generation her på gården. Min far og bedstefar dyrkede også den her jord.  

Sidste stop: Retssag

I halvandet år har landmandsparret forsøgt at få kommunen i tale. 

- Men uanset, hvad vi gør, får vi bare at vide, at der ikke er noget problem, siger Natasza Bjerggård Hansen.

Så i februar traf de en beslutning. De stævnede Odense Kommune.

- Det har jeg det rigtig skidt med. Det er et meget stort skridt for os. At stævne sin egen kommune - at indlede en retssag - synes jeg er uværdigt. Og jeg synes ikke, det skulle være nødvendigt, siger Steen Bjerggård Hansen.

- Det siger jo sig selv, at når vi bruger en formue på konsulentbistand og anlægger en retssag, er det ikke noget, vi gør for sjov, siger Natasza Bjerggård Hansen.

De ønsker bare et højvandslukke, der virker.

- Vi beder ikke om erstatning eller om at blive forgyldt. Men vi har brug for, at mennesker af kød og blod - politikere - som vil tage fat i den her sag og få den løst, siger Steen Bjerggård Hansen.

Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår parterne mødes i retten.

Oversigt

    Oversigt