Slagsmål blandt hunnerne: Derfor sprang chimpansen Ricardo i døden

Torsdag døde den 20 år gamle chimpanse Ricardo i Odense Zoo. Han blev presset ned i anlæggets vandgrav af aggressive hunner, hvor han druknede.

Chimpansen Ricardo mistede torsdag livet, da han sprang i vandgraven i Odense Zoo.

Ifølge zoolog i Odense Zoo, Nina Collatz Christensen, flygtede Ricardo og tog springet mod vandet, da et slagsmål mellem hunnerne i klatretårnene eskalerede voldsomt. 

Da chimpanser på grund af deres tunge, muskuløse kroppe ikke kan svømme, druknede Ricardo i vandgraven.

- Han ved ikke, han ikke kan svømme. Det er en paniksituation. Gale hunchimpanser er ikke til at spøge med, så han er i livsfare. Derfor vil han væk fra anlægget og hopper i vandgraven, fortæller Nina Collatz Christensen. 

Zoologen har umiddelbart ingen forklaring på, hvorfor slagsmålet mellem hunnerne opstod.

Vandgraven er det eneste, der forhindrer aberne i at nå ud til havens gæster, og derfor er vandstanden nødt til at være så høj, at chimpanserne ikke kan bunde. 

- Vi ved faktisk, at vandgraven er så dyb, at de kan drukne, fordi vi ikke vil have en situation, hvor de kommer ud til gæsterne og er til fare for dem, siger Nina Collatz Christensen.

Zoologen understreger, at chimpanserne er meget voldsomme dyr med voldsomme reaktioner og derfor er farlige for mennesker. 

Ingen ombygning af anlæg

Ricardo er torsdag eftermiddag fjernet fra anlægget, og de øvrige aber er lukket ind. 

- Nu er der ro på, og de har fået noget mad. De nærmeste dage vil de gå og lede, hvor de sidst så Ricardo og prøve at finde ud af, om han kommer tilbage igen. De er meget avancerede dyr, så de ved godt, at han mangler. 

Episoden får ikke Odense Zoo til at ændre på anlægget, der er godkendt i samarbejdet med andre europæiske haver. 

- Vi kunne have en tørgrav med en meget stejl rampe, som de ikke kan hoppe op af. Vi kunne have sat bur, net eller glas over det hele. Vi har så valgt den her løsning, fordi vi er en grøn zoologisk have, hvor det kig, man har til chimpanserne, er et grønt, flot kig med vand. Det er sådan, vi vælger at lave anlæg, fortæller zoologen.

Nina Collatz Christensen forsikrer desuden, at situationen, der fik Ricardo til at springe i døden, også kunne være opstået hos aber, der lever vildt i naturen. 

Oversigt

    Oversigt