Slamsuger: Det er meget mere end tis og lort

Den fynske kloakgigant FKS Slamson søger arbejdskraft. Folk bliver skræmt af ildelugtende omdømme, men jobbet er meget mere end vores efterladenskaber.

- Det værste er, når der ikke er noget at lave. Men det er der ingen fare for i den her branche, fortæller Carsten Boisen. 

Han har været i kloakbranchen i 44 år. De senste 22 som ansat i en af landets største kloakfirmaer, fynske FKS Slamson. 

Men Carsten Boisen mangler mange kolleger. FKS Slamson anslår, at de det næste halvandet år kommer til at mangle 14 medarbejdere. På længere sigt forventer virksomheden at skulle ansætte 41 nye folk. 

Alligevel står folk ikke i kø for at arbejde i kloakbranchen. Slamsuger rimer nemlig ikke ligefrem på et godt ry. Det forklarer administrerende direktør, Vagn Knudsen.

Billeder fra den underjordiske verden, som Carsten Boisen blandt andre arbejder i.
Billeder fra den underjordiske verden, som Carsten Boisen blandt andre arbejder i.
Foto: Lasse Beck Frost

- Det har jo et image. Det her med at køre med en slamsuger lugter lidt af lort, og man tror, man bliver beskidt hver eneste dag. Det er umiddelbart ikke så sexet at fortælle i børnehaven, at man er slamsugerchauffør.

Det knap så flaterende omdømme er dog ikke noget, der går Carsten Boisen på. Han oplever tværtimod, at folk nogle gange bliver overrasket over de lastbiler, som han kører rundt i. 

- Mange vil jo vide, hvad det er. Folk tror, det er en slamsuger, du kommer med. De regner ikke med, at det er sådan noget moderne noget, siger Carsten Boisen. 

Tekniske vidundere
Selvom kloakbranchen selvfølgelig er et beskidt arbejde med lugtende slam, er det også meget mere.

Spuling og rengøring af kloakkerne. Og ikke mindst tv-inspektion, som skal tjekke kloaker for skader og fejl. 

Carsten Boisen kører lige nu rundt og spuler kloaker landet over. Han kører i FKS Slamsons pragteksemplar af en spulelastbil. 

- 620 liter spulepumpe sidder der her, siger Carsten Boisen, og fortsætter:

- Det er ikke normalt på en spulevogn. Og så har jeg en rækkevidde på 500 meter med slangen. Det er der ingen andre der har, fortæller Carsten Boisen.

quote Uden kloakker ville større byer simpelthen blive fyldt med skidt og møg, som ville medføre sygdomme og død i stor stil

Ivan Vølund, Spildevandschef VandCenter Syd

Vagn Knudsen kalder bilerne for tekniske vidundere i millionklassen. Dét skal lastbilerne være, for de udførerer et meget vigtigt arbejde. 

- Kloakbranchen er utrolig vigtig for vores samfund. De fleste tænker ikke så meget over kloaksystemet i dagligdagen, det er bare noget som skal virke. Det er først når det ikke virker, at folk bliver opmærksomme på kloakbranchen. Man siger, at udviklingen af penicillin er det vigtigste fremskridt for folkesundheden de sidste 100 år, mens kloaksystemerne kommer ind på andenpladsen, udtaler Ivan Vølund, spildevandschef hos VandCenter Syd.

Han tilføjer, at konsekvenserne af et dårligt klaoksystem er enorme.

- Hvis ikke vi havde kloaksystemer, ville der være grænser for hvor mange mennesker, der kunne bo i vores byer. Uden kloakker ville større byer simpelthen blive fyldt med skidt og møg, som ville medføre sygdomme og død i stor stil. 

Lørdag 20. maj forsøger FKS Slamson at gøre opmærksom på sig selv med et kæmpe stort arrangement, som blandt andet indeholder 80 lastbiler, droner og "åbent hus" for interesserede.

TV 2/FYN følger slamsugerne i løbet af lørdagen, og du kan se mere i lørdagens aftennyheder.

Oversigt

    Oversigt