Slut med strejker på Lindø

Den nyansatte direktør på A.P. Møller-koncernens Lindø-værft, Torben Anker Sørensen, er ved at indgå en usædvanlig aftale med de 2.000 timelønnede medarbejdere. Han vil afskaffe de ulovlige strejker for at øge værftets indtjening.

-

Den nyansatte direktør på A.P. Møller-koncernens Lindø-værft, Torben Anker Sørensen, er ved at indgå en usædvanlig aftale med de 2.000 timelønnede medarbejdere. Han vil afskaffe de ulovlige strejker for at øge værftets indtjening.

Aftalen har form af et brev til medarbejderne, som direktøren beder hver enkelt om at tilslutte sig. Helt usædvanligt er de faglige repræsentanter medunderskrivere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Aftalen på Lindøvæftet bliver indgået, samtidig med at værftsindustrien er i krise, mens danske virksomheder står i kø for at flytte arbejdspladser til udlandet, og mens eksempelvis tyske medarbejdere accepterer at gå fra 35 til 40 timers arbejdsuge for at redde deres arbejdspladser.

Handler om at bevare job
Direktøren for A.P. Møller-værftet lægger ikke skjul på, at han kræver opbakning fra medarbejderne for, at de kan gøre sig forhåbning om at beholde deres arbejde.

- Mange ting fungerer ikke godt nok, hvis værftet skal have en fremtid. Det kræver en ændret adfærd, hedder det bl.a. i brevet, som opfordrer til en bedre dialog.

- Strejker er en uacceptabel måde at tale sammen på i en moderne virksomhed, og ledelsen erkender et særligt ansvar herfor. Vi vil ikke have flere strejker.

Tillidsfolk med
Brevet er ikke blot underskrevet af direktøren, men også af de faglige repræsentanter. Den fremgangsmåde er usædvanlig, mener Steen Erik Navrbjerg, lektor og ph.d. ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier.

- Blandt enkelte medarbejdere kan det forrykke forestillingen om, hvem der er medspiller, og hvem der er modspiller. Reelt bliver de faglige repræsentanter på den måde inddraget i ledelsesspørgsmål, siger han.

Men en strategi, der bygger på øget tillid, kan også være med til at ændre hele virksomhedens kultur og øge medarbejdernes arbejdsglæde.

- Spørgsmålet er, hvad tilliden skal koste for ledelsen. Ofte har det en pris; enten i form af højere løn eller i form af øget tryghed i arbejdet, siger han.

Jævnlige strejker
Værftet har jævnligt været ramt af mindre strejker om stort og småt. Senest i juni i år, da 2.000 medarbejdere gik hjem, fordi de var uenige med ledelsen om, hvor lang tid personalet må bruge på at gå til frokost.

Brevet slutter med en forventning om, at hver medarbejder henvender sig til sin nærmeste foresatte med sine holdninger og kommentarer.

Lars H. Hansen, fællestillidsmand på Lindøværftet på Fyn, er medunderskriver på brevet. Ifølge ham har medarbejderstaben - der tæller 2.000 timelønnede og knap 500 funktionærer - taget pænt imod brevet.

- Vi har lavet brevet i fællesskab. Der har været mange små arbejdsnedlæggelser, det har der bl.a. været i forbindelse med lønforhandlinger. Brevet skal ses som et signal til både medarbejdere og omverdenen om, at det er nye tider. Også på Lindø, hvor vi skal have øget samarbejdet, siger Lars H. Hansen, som understreger, at Lindø-medarbejderne aldrig har strejket for sjov.

Lindøvæftet har en ordrebog, som foreløbig er fyldt frem til 2007. Værftet er derfor ved at ansætte 100 nye timelønnede medarbejdere fordelt over hele værftet. I forsvarsforliget er der oveni sat penge af til tre patruljeskibe, og umiddelbart er Lindø det eneste danske værft, der kan bygge dem.

Oversigt

    Oversigt