Små byer får ret til store butikker

Små byer må nu også opføre store butikker, siger regeringen, der vil ændre planloven for at skabe mere vækst.

Selv om man er lille, kan man godt drømme stort.

Store forretninger med alt fra isenkram og el-artikler til tøj, sko og bøger skal ikke længere være forbeholdt indbyggerne i store byer som Aalborg, Odense, Aarhus og København, mener regeringen.

I forbindelse med vækstpakken vil regeringen afskaffe kravet om, at kun byer med over 40.000 indbyggere kan opføre butikker over 2000 kvadratmeter i bymidten. Lempelsen i planloven sker for at skabe mere liv, vækst og arbejdspladser i de små byer.

- Det er helt afgørende, at vi fastholder handlen i byen, hvis købstæderne også i fremtiden skal være gode og levende byer. Samtidig efterspørger folk også større butikker og med den her åbning, vil bymidten få nyt liv, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Fremover bliver der ingen grænse for, hvor store de såkaldte udvalgsvarebutikker må være i de små byer.

Blot er det et krav, at forretningerne bliver placeret midt i de mindre byer og ikke langs landevejene. Lempelsen gælder ikke for dagligvarebutikker, understreger Holger Bisgaard, kontorchef i Naturstyrelsen.

- Butikkerne skal ligge i bymidten, så vi ikke får svenske tilstande. I Sverige er bymidten i de mindre byer jo nærmest tømt for butikker. Butikker i byernes udkant styrker jo ikke bymidten, siger Holger Bisgaard.

Det er byer som blandt andre Hillerød og Hjørring, der kan få glæde af de nye regler.

Oversigt

    Oversigt