Små dyr lever i vores vandrør

Til mange eksperters store forundring har det vist sig, at der lever masser af små, hvirvelløse dyr i de vandledninger, der bringer drikkevand ud til danskerne.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Mikroskopiske krebsdyr, vandlopper, dafnier, ledorme og vandbænkebidere op til 16 millimeter lange lever i vores vandrør, viser undersøgelser fra Odense, København og Århus.
- Det ser ud til, at smådyrene er alle steder i alle de større vandforsyninger. Men vi mener ikke, at de udgør en sundhedsrisiko. Vi tror, at de har været i ledningssystemerne næsten altid, siger professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Miljø, der indtil for nylig ikke havde hørt om dyrene i vores drikkevand.

Det er VandCenter Syd, der leverer vand til 153.000 odenseanere, som for nylig valgte at sætte en større undersøgelse i gang for at få problemet grundigt undersøgt, efter at smådyrene i to-tre tilfælde var endt ude hos forbrugerne.

- Indtil for nylig troede de andre vandselskaber, at det var et rent Odense-problem. Nu kan vi se, at de er overalt, fortæller direktør Anders Bækgaard fra VandCenter Syd.

Oversigt

    Oversigt