Smadrede cykelhjelme skal redde fynske hoveder

Tonny Jæger prøvede at knalde hjelmen i asfalten i et cykelstyrt: En overlæge kæmper med smadrede hjelme for at få flere til at sikre sig.

- Vi kommer kørende heroppefra, en gruppe på otte personer. Jeg kommer op og kører bag den forreste, og så får mit forhjul fat i hans baghjul. Lige pludselig, bum, så ligger jeg der. Tonny Jæger Pedersen fra Svendborg er en af dem, der ved, hvor stor en forskel, det gør med en cykelhjelm. For et år siden styrtede han på sin motionscykel lidt uden for Stenstrup på Sydfyn. Han slap fra ulykken med knubs og et brækket kraveben.

Og en af dem, der også ved det, er overlæge Jens Lauritsen Ortopædkirurgisk Afdeling, Odense Universitetshospital. Han oplever det bare fra den anden side, når cyklisterne kommer ind på hospitalet med hovedskader. Sidste år var der alene de første tre kvartaler 315 cyklister med hoved- og halsskader, der endte på Jens Lauritsens afdeling. Og langt de fleste af dem havde kørt uden cykelhjelm.

- Det irriterer mig, at der er nogen, der siger, at det ikke hjælper. Voksne mennesker falder også. Det kan man tydeligt se i vores statistik. Det er ikke kun børn, der kommer til skade, siger Jens Lauritsen, der nu har samlet en række smadrede hjelme for at vise, hvor galt det kan gå. Hjelmene skal få folk til at tænke over, hvad der var sket med hovederne indeni, hvis ikke hjelmen havde taget af for faldet.

- Vi vil gerne bidrage til forebyggelse set fra sygehusets side, og her er et område, hvor vi har dokumentation, siger han.

Ude ved sit oprindelige ulykkessted overvejer Tonny Jæger Pedersen også, hvor galt det kunne have været gået.

- Det er helt utænkeligt, hvad der havde sket med mit hoved. Jeg er faldet, og hovedet er knaldet ned i asfalten. Måske er der nogle cykler, der er kørt hen over mig. Jeg når ikke at opfatte det.

Han har et råd til folk, der i dag vælger hjelmen fra.

- Lad være med det. Det er simpelthen ... det er så vigtigt.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik bruger langt de fleste børn faktisk cykelhjelm i bytrafik, men når de runder de 16 år er antallet af cykelhjelmbrugere helt nede på 17 pct. En opgørelse fra hospitalet viser, at der siden 2009 er flest i aldersgruppen 20-24 år, der har fået hoved- eller halsskade af et cykelstyrt uden hjelm.

Oversigt

    Oversigt