I det fynske folks tjeneste

Smart trick: Sådan undgår du at sige nej til alkohol foran vennerne

Danskerne har europæisk rekord i druk, for de unge føler ikke, de kan sige nej. Ung alkoholdebattør har simpelt trick til, hvordan du alligevel kan feste med vennerne.

00:44

Video: Thorkild Amdi, Scanpix

Hvert år dør tusindvis af danskere af leverskader, primært på grund af alkohol, og på Odense Universitetshospital, OUH, søger man efter 5.500 fynboer, der skal hjælpe med at opdage leversygdomme tidligere.

Debattør Laura Marie Månsson mistede sin far for fire år siden på grund af druk, og hun mener, at der grundlæggende hersker en syg alkoholkultur i Danmark - både blandt unge, men også deres forældre. 

Læs også Til kamp mod usynlig dræber: Vil du lægge lever til?

- Vi drikker stadig for meget. Vores forældre drikker stadig for meget. Hvis vi er flere end to mennesker, kan vi ikke hygge os uden en øl. Så længe vi har en kultur, der er så fast, rykker vi os ikke, siger Laura Marie Månsson.

Danske unge har europæisk rekord i druk, og de unge oplever, at det ikke er socialt acceptabelt at sige nej til alkohol.

Her afslører Laura Marie Månsson et simpelt trick, som hun selv bruger. Et trick, der kan hjælpe især unge med at sige fra over for alkoholkulturen, når de er i byen med deres venner.

- En “alibi-øl” er en øl, jeg køber, og så har jeg lige den i fire timer. Det fungerer godt, hvor du mingler. Hvis du sidder ved et bord, opdager folk det, fortæller Laura Marie Månsson.

En “alibi-øl” er en øl, jeg køber, og så har jeg lige den i fire timer. Det fungerer godt, hvor du mingler.

Laura Marie Månsson

Gå kun glad i byen

Derudover mener hun, det er vigtigt at vælge med omhu, hvornår man vælger at gå i byen med vennerne.

- Jeg går kun i byen, når jeg er glad - aldrig nogensinde når jeg er ked af det, fordi så drikker man for meget. Så skal man glemme, og det er en ond cirkel, fortæller Laura Marie Månsson. 

03:38 Luk video

Generelt er der tale om, at danskerne bør overveje, om alkoholkulturen skal have lov til at bestemme de unge og deres forældres alkoholvaner. Hun oplevede selv med sin far, at han havde svært ved, at det ikke er socialt acceptabelt at sige nej.

- Min far følte, at folk så ned på ham, når han havde cola i sit rødvinsglas, siger Laura Marie Månsson, der tilføjer, at folk så ville spørge ham, om han var kedelig eller skulle køre hjem i bil.  

Tilfældene af leversygdomme er stærkt stigende. Det gælder både skrumpelever, fedtlever og alkoholbetingede leversygdomme. Det er alle sygdomme, man ikke mærker til, før det er for sent.

Folk så ned på ham, når han havde cola i sit rødvinsglas.

Laura Marie Månsson

Hvert år dør 3,3 millioner mennesker kloden over af druk. 500.000 europæere dør af skrumpelever. I Danmark er det 3.000 danskere, der dør af leverskader.