Smertefri overgang til digitalt tv

Nattens skifte til digitalt tv forløb rent teknisk efter planen, og tv-seerne synes indtil videre at være løbet ind i få problemer.

Danmarks skifte fra analogt tv til digitalt natten til søndag forløb rent teknisk helt efter planen - i en grad, så de 18 hovedsendere kunne sættes i drift lidt før tid.

Selskabet Broadcast Service Danmark, der forestod ændringerne, havde sat klokken 4 søndag morgen som mål for at starte hovedsenderne - men nåede det syv minutter i.

- Alt i alt er det gået fuldstændig som vi regnede med, konstaterer Finn Søndergaard Pedersen, direktør for Broadcast Service Danmark.

Selve ændringen på de 18 steder, hvor kabler skulle af- og påmonteres, var faktisk overstået på mellem en halv og en hel time. En it-mæssig ændring af den såkaldte Mux-1, der har været i drift et stykke tid, trak dog ud.

Ud over hovedsenderne, der dækker 97 procent af seerne, skulle der gang i 29 hjælpesendere. Her har der været problemer med enkelte dele på nogle sendere.

- De sender med en lidt lavere effekt end det optimale. Men det er ikke noget, som vi mener berører mange husstande, siger Finn Søndergaard Pedersen, der lover problemet løst i løbet af ugen.

Hos selskabet Digi-tv, et samarbejde mellem Danmarks Radio og TV2, fik man fra lørdag aften til søndag morgen blot omkring 75 opkald. I løbet af søndag formiddag har man hørt fra yderligere et par hundrede seere.

- Typisk mangler seerne nogle kanaler, der ikke er genindstillet automatisk, forklarer Carsten Corneliussen, talsmand for Digi-tv.

Rådet er at tænde og slukke apparatet eller genfinde fabriksindstillingerne på tv'et. Enkelte kan dog have købt forkerte eller for dårlige modtagerbokse, vurderer Carsten Corneliussen.

Oversigt

    Oversigt