Smykkefinder: Jeg har næsten ikke sovet

Amatørarkæolog Dennis Fabricius Holm fra Aunslev har fundet unikt smykke, som skriver Danmarkshistorien om.

- Jeg har haft smykket liggende under hovedpuden. Jeg har næsten ikke sovet.

Det fortæller Dennis Fabricius Holm til TV2 / Fyn.

Han fik en brat opvågning, da han efter kun et par uger som amatør-arkæolog på en mark ved hjembyen Aunslev på Østfyn svingede sin metal-detektor hen over et smykke. At han havde fundet et unikt stykke Danmarks-historie gik ikke op for ham før han delte et billede af sit fund på Facebook.

Smykke trykprøvet

Venner på det sociale medie var ikke i tvivl og opfordrede ham til at henvende sig til det nærmeste museum.

- Det har været meget overvældende. Jeg har endnu ikke fattet, at fundet har indflydelse på Danmarks-historien. Det er svært at begribe, fortæller Dennis Fabricius Holm.

Sensationelt fund

Dennis Fabricius Holm henvendte sig til Vikingemuseet Ladby og afleverede smykket. Og museumsinspektør og arkæolog ved Østfyns Museer, Malene Refshauge Beck, er ikke tvivl om, at hans fund er meget specielt:

- Det er et helt sensationelt fund, som er fra første halvdel af 900-tallet. Der er nemlig fundet en næsten helt identisk figur i Sverige, som har kunnet dateres til netop denne periode. Den fynske figur kan være med til at rykke tidspunktet for, hvornår man mener, at danerne blev kristne, siger hun til DR Historie.

Malene Refshauge Beck skal nu til undersøge smykket nærmere. Blandt andet har hun en formodning at det er den samme smykkesmed, som har lavet begge smykker.

Dennis Fabricius Holms smykke afbilleder Jesus hængende på korset.

Det kan dateres til mellem år 900 og 950 og det gør smykket særligt, fordi det således er ældre end Jellingstenen, der vurderes at være fra år 965. Jellingstenen har hidtil båret den tidligste afbilding af Jesus på korset, som vi kender i Danmark.

Smykket vil blive udstillet på Vikingemuseet Ladby til sommer.

 

Oversigt

    Oversigt