Snus: Stigende problem blandt de unge

Brug af snus blandt unge er et stigende problem. Derfor holdt Efterskoleforeningen torsdag informationsmøde om netop snus.

Brugen af snus stiger blandt de unge. Odense Kommune lavede tidligere i år en undersøgelse, der viste, at hver tredje ung i kommunen har stiftet bekendtskab med snus.

Brugen af snus blev endnu mere aktuel, efter Bernstorffsminde Efterskole i maj sendte 46 elever hjem, efter de blandt andet havde taget snus. 

På Efterskoleforeningens møde skulle efterskolerne lære mere om, hvad snus egentlig er, og hvad skolerne kan gøre ved problemet.

- Vi holder det her seminar i dag, fordi vi jo er sat i verden for at tage os godt af børn og unge, og at vi altid skal være på omgangshøjde med, hvad der sker i ungdomskulturen. Og nu er det så snus, der tilfældigvis er noget, der fylder rigtig meget, siger Troels Borring, formand for Efterskoleforeningen.

Snus er forbudt i Danmark
Snus er små portioner med fugtig tobak, som man skubber op under overlæben. Det er forbudt at sælge i Danmark, men det er tilladt i blandt andet Sverige.

I de fleste tilfælde er der op til 30 procent mere nikotin i snus, end der er i tyggetobak, og der er identificeret 31 kræftfremkaldende stoffer i snustobak, der også kan forårsage skader i munden og på tandkødet.

Brugt på Vesterlund Efterskole
Fiona Young er elev på Vesterlund Efterskole, hvor flere elever har brugt snus.

- Jeg kender nogen, der har brugt det, men de har prøvet at stoppe igen, fordi man bliver så afhængig af det, fortæller hun.

Men der er mange på landets efterskoler, der bruger snus.

- Nogle gange skal man bevise noget over for nogle andre af ens efterskolevenner, og så skal man lige vise, hey, jeg kan også godt tage snus, jeg vil også godt være med i den her klike, siger Fiona Young.

Den begrundelse kan konsulent Torben Vangsted fra Behandlingscenter Odense godt genkende.

- Det er det her med, at der måske er, blandt nogle unge, en smarthed over det her med at have sådan en dåse, der ser lidt lækker ud og så videre. Der kan måske også for nogen være det her med, at det jo heller ikke er helt lovligt, og der kan måske være lidt oprør i det. Vi gør, hvad vi selv bestemmer, siger Torben Vangsted. 

Farligt valg
Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det et farligt valg, de unge træffer, når de sætter snus under læben.

- Det kan gøre rigtig meget skade. Faktisk allerede på kort sigt. Det kan skade munden og tandkødet og tænderne og give nogle rigtig grimme skader der. Og det jeg er særlig optaget af, det er jo, at det er kræftfremkaldende. Man kan risikere at få kræft i bugspytkirtlen, som er en meget alvorlig kræftform. Man fordobler faktisk den risiko ved at bruge snus, siger Bruno Langdahl, der er specialkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.

Fiona Young ved godt, at snus er farligt, så hun har tænkt sig at undgå de små poser:

- Jeg synes, det er lidt dumt, fordi det er dumt at begynde, når man egentlig ikke vil. Hvis man tænker, jeg skal bare gøre det for at være med i fællesskabet, siger hun.

Oversigt

    Oversigt