Socialrådgiverforeningen: Flere samtaler for de ledige er godt nyt

Ledigheden i Odense er den næsthøjeste i landet, og det skal der nu gøre noget ved. En af anbefalingerne er et tættere samarbejde med virksomhederne og flere samtaler med de ledige. Glædeligt, mener Socialrådgiverforeningen.

Ledighedsproblemet i Odense er et meget omfattende og komplekst problem, som kræver mange forskellige indsatser.

Sådan lød det mandag middag, da Beskæftigelses Task Force Odense med tidligere minister Carsten koch i spidsen præsenterede sine anbefalinger til at nedbringe ledigheden.

- Der er flere ting, man ikke har gjort, men det jeg først og fremmest vil pege på, det er, at man ikke har haft samtaler nok. Det har vist sig, at samtaler er et meget effektfuldt instrument i beskæftigelsesindsatsen. Man har ikke haft tilstrækkeligt mange virksomhedsrettede indsatser, altså virksomhedspraktik og private løntilskudsjobs, som også er meget effektfulde, siger Carsten Koch til TV 2/FYN. 

Nyheden om, at task forcen anbefaler flere samtaler bliver meget vel modtaget hos socialrådgiverne, der nu kan se frem til - såfremt Odense Kommune efterlever anbefalingen - at skulle gennemføre langt flere samtaler med de ledige.

- Det er da glædeligt. Det vil vi se rigtig meget frem til, siger Anne Jørgensen, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening i Region Syddanmark.

Seks anbefalinger fra task forcen

- Vi har i rigtig mange år påpeget, at man ikke engang har gennemført de lovpligtige samtaler, så det at man vil gå højere op i kadence med samtaler med folk, hele den relation og dialog, man kan få opbygget, den tror vi på er rigtig god, siger Anne Jørgensen.

Hun er glad for, at samtalerne nu ser ud til at blive opprioriteret - men er samtidig uforstående over, at det ikke er sket langt tidligere.

- Man kan undre sig over, at Odense Kommune ikke selv har gjort det for mange år siden, for det Carsten Koch-udvalget peger på, det er sådan set meget kendte elementer i beskæftigelsespolitikken, som man ved virker, siger Anne Jørgensen.

Det man kan håbe på, er, at der bliver ansat nok, så det bliver muligt for de ledige at booke sig ind og få de samtaler, de skal have. 

Lang vej hjem

Carsten Koch og Beskæftigelses Task Force Odense har en ambition om, at næsten alle skal have den første samtale inden for en uge efter, at de blevet ledige, og der skal være månedlige samtaler med 95 procent af alle ledige. 
Spørger man Anne Jørgensen er der et godt stykke vej fra realiteterne lige nu og så til det ønske.

- Der er langt. Og jeg ved, at de allerede er i gang med at lave ansættelser på området, men der skal ansættes rigeligt med folk. Både til at finde virksomhederne til praktik og job, siger Anne Jørgensen. 

Er det overhovedet en realistisk plan?

- Ja, hvis man ansætter nok til at tage sig af det, så er det. Det er rigtig godt at tænke investering i det her område, siger Anne Jørgensen og uddyber:

- Det giver på sigt penge til andre ting. I stedet for at man skal spare og spare, så får man overskud på det. Det ved vi fra Aabenraa og Hjørring.

Hun understreger, at arbejdsløsheden ikke forsvinder bare af at ansætte nogle flere personer til at hjælpe dem.

- Det er kombinationen med at have de rigtige tilbud til de rigtige mennesker. Så det kræver noget faglighed, og det hele skal spille sammen, siger Anne Jørgensen. 

 

Oversigt

    Oversigt