I det fynske folks tjeneste

Socialt udsatte familier står i kø for at få en gratis ferie

Dansk Folkehjælp må sige nej til langt de fleste familier, der søger om et gratis ferieophold. De heldige få får en uge fyldt med oplevelser.

Foto: Jan Kjær, BetterWorld

Foto: Jan Kjær, BetterWorld

Foto: Jan Kjær, BetterWorld

Foto: Jan Kjær, BetterWorld

Foto: Jan Kjær, BetterWorld

1 af 5

Skoleferien er i fuld gang, og mange børnefamilier bruger feriedagene på udflugter til forlystelsesparker, på museumsbesøg og rejser. Men oplevelser og rejser kan ofte blive en dyr fornøjelse og for nogen en økonomisk umulighed. Hvert år får Dansk Folkehjælp henvendelser fra tusindvis af familier, der ønsker økonomisk støtte til at kunne holde ferie sammen.

- Jeg oplever, at der er flere og flere, som søger om hjælp til at få råd til at holde ferie sammen, og de familier, vi hjælper, er dårligere og dårligere stillet. Mange af dem er berørt af kontanthjælpsloftet, fortæller Erik Sørensen, der for tiende år i træk er frivillig lejrleder hos Dansk Folkehjælp.

 Børnene får noget at fortælle deres skolekammerater efter sommerferien. De får et nyt netværk og nye venner, som de kan holde fast i, når de kommer hjem.

Erik Sørensen, lejrleder, Dansk Folkehjælp

I år har Dansk Folkehjælp givet et gratis ferieophold til 3.000 personer fra hele Danmark. Det er 500 flere end sidste år, men alligevel har de måtte sige nej til ni ud af ti ansøgere.

Erik Sørensen er i år leder af en ugelang familielejr på Fænø Park i Middelfart, hvor der deltager 15 socialt udsatte voksne og 32 børn. Familierne har været en tur i Djurs Sommerland, haft besøg af en tryllekunstner, og de skal lave mad med tv-kokken Claus Holm.

- Børnene får noget at fortælle deres skolekammerater efter sommerferien. De får et nyt netværk og nye venner, som de kan holde fast i, når de kommer hjem. Det er vigtigt, siger Erik Sørensen.

Claus Holm kender til fattigdom

Tv-kokken har mærket på egen krop, hvor vigtigt det er at have noget at fortælle, når skolesommerferien er slut:

- Min far døde, da jeg var 10 år, og min dengang 28-årige mor stod tilbage med fire drenge. Hun knoklede for at få det hele til at hænge sammen, og pludselig var der ikke længere råd til en tur i sommerland. Så jeg oplevede ikke noget i mine ferier. Det eneste, jeg kunne fortælle klassekammeraterne, var, at jeg havde fået et par "nye" bukser, som jeg i virkeligheden havde arvet fra min fætter.

Det eneste, jeg kunne fortælle klassekammeraterne, var, at jeg havde fået et par "nye" bukser, som jeg i virkeligheden havde arvet fra min fætter.

Claus Holm, tv-kok

Det ligger derfor Claus Holm meget på sinde at gøre noget for børn fra socialt udsatte familier, og han er i dag ambassadør for Dansk Folkehjælp.

- Det er så vigtigt at give de her børn noget. Jeg er træt af, at det hele handler om mig, mig, mig. Når jeg tager ud og laver mad med dem, handler det om at rumme og inspirere hinanden og ikke dømme hinanden, fortæller han.

Se med onsdag klokken 19.30, hvor TV 2/FYN besøger ferielejren i Middelfart.

02:58 Luk video

Fakta om Dansk Folkehjælps ferieophold

Dansk Folkehjælp er landets største formidler af feriehjælp til fattige og socialt udsatte familier, børn og unge. Organisationen får langt flere henvendelser, end de kan efterkomme.

Dansk Folkehjælp sender i år 3.000 personer af sted på ferielejr. Sidste år var antallet 2.500.

For at komme i betragtning til at modtage feriehjælp fra Dansk Folkehjælp skal man være enlig forsørger, have hjemmeboende børn under 19 år og være på overførselsindkomst.