Bankerot og ingen løn: Søfolk strandet i Marstal

Seks filippinske søfolk er ladt i stikken af Minor Shipping, der er den norske ejer af skibet Henriette. Skibet er gået bankerot og efterladt i havn i Marstal på Ærø.

Søfolkene har ikke fået løn siden 30. november 2016. Derfor går ITF, International Transport Worker's Federation, nu ind i sagen.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Når besætninger efterlades i Danmark, er reglerne sådan, at staten går ind og sørger for mad, vand, varme og hjemrejse. Men de dækker ikke manglende løn. Det tager jeg mig af, siger Morten Bach, ITF inspektør og konsulent i 3F's Transportgruppe, der er ombord for at hjælpe søfolkene med at få deres løntilgodehavende.

Morten Bach oplyser, at det ser ud til, at lønnen bliver dækket af en ny lovpligtig forsikring, som skal tegnes for netop at imødegå situationer som den aktuelle.

Før i tiden ville ITF - International Transport Workers' Federation - have gjort arrest i skibet og eventuelt have solgt det, så besætningen kunne få deres løn.

- Men sådan er det ikke længere. Jeg er i gang med at undersøge sagen og håber, vi kan få det løst hurtigt. Hvis løntilgodehavendet bliver dækket af forsikringen, som meget tyder på, bliver det første gang nogensinde, at et løntilgodehavende hentes ind via forsikringen, siger Morten Bach.

Søfartsstyrelsen tilbageholdt skibet i fredags, hvor søfolkene kun havde mad, vand og brændstof til at holde varmen i få dage.

Skibet sejler under Dominica flag - en ø i Caribien - og rederen gav i fredags de seks filippinerne cirka 10.000 kroner til mad og andre fornødenheder.

Oversigt

    Oversigt