Søskendeordning støtter danske svømmere under EM-pres

Erfarne kræfter på svømmelandsholdet skal hjælpe yngre svømmere med at håndtere presset ved EM på hjemmebane. En af dem er den fynske svømmer Rikke Møller Pedersen.

Når EM i svømning på kortbane onsdag går løs i Royal Arena i København, skal et rekordstort hold på 38 danske svømmere i bassinet foran et hjemmebanepublikum, som håber på danske medaljer.

Netop for at hjælpe de yngre svømmere med at håndtere presset har det danske landshold indført en såkaldt "bror-søster-ordning", fortæller landstræner Dean Boles.

- Som noget nyt har vi gjort det, at alle veteranerne får tilknyttet nogle af de mere uprøvede svømmere, siger han.

Blandt "veteranerne" regner Dean Boles kendte svømmere som Rikke Møller Pedersen, Viktor Bromer og Pernille Blume, mens nogle af de yngre håb er Kathrine Bukh Villesen og Julie Kepp Jensen.

- Planen er, at veteranerne skal tage de andre svømmere under deres vinger, lidt ligesom en bror eller søster. Så kan de tale om både stort og småt i forbindelse med EM, siger Danmarks landstræner.

Mentorrollen er svømmerne blevet tildelt ikke så meget på grund af deres alder, men mere på grund af deres erfaring fra OL og større mesterskaber.

Dermed håber landstræneren på, at også yngre svømmere kan bruge stemningen fra de op til 6500 tilskuere i Royal Arena til noget positivt.

- De skal også på en fælles rundtur ved bassinet. Vi forsøger simpelthen at ryste holdet sammen og skabe noget tryghed, inden det går i gang, forklarer han.

Flere af svømmerne kommer for første gang for alvor i pressens søgelys, fortæller landstræneren.

Derfor har de fået medietræning og er blevet introduceret til "mixed zone", hvor journalister og svømmere mødes efter de enkelte konkurrencer.

Hverken Danmarks landstræner eller sportschef i Dansk Svømmeunion Lars Green Bach er meget for at tale om konkrete medaljemål ved EM.

Først og fremmest håber de på, at EM kan blive en god oplevelse for det store og unge hold.

- Vi har en del svømmere, som har vist, at de kan præstere på juniorniveau, men det her er bare et helt andet game, siger Lars Green Bach.

- Derfor vil der være en hel del af svømmerne, der allerede er færdige efter de indledende heats, siger han.

Lars Green Bach understreger, at det langsigtede mål er OL i Tokyo i 2020, som svømmes på langbane.

Derfor ser han også kortbane-EM som en god læringsmulighed.

EM svømmes fra 13. til 17. december i Royal Arena.

Oversigt

    Oversigt