Sofari: Økodag for svin

Glade grise giver godt kød. Det tror de økologiske landmænd på, og derfor slog de søndag dørene op for den årlige sofari, så folk kunne se, hvordan en øko-gris lever.

En rigtig glad gris er sovset ind i mudder, har krølle på halen og masser af plads at boltre sig på. Søndag eftermiddag er der sofari på Nørremadegaard ved Kerteminde. Det er de økologiske svineproducenters årlige fremvisning af de dyr, der får lov til at leve et naturligt griseliv.

- Der er rigtig mange mennesker, der ikke ved, hvordan grisene  kan trives på en åben mark året rundt. Derfor vil vi gerne fortælle dem, at det kan lade sig gøre. De bor i en hytte, og de får deres naturlige behov opfyldt, og de gør ikke nødvendigvis skade på hinanden, så de behøver ikke at få klippet deres haler eller slebet deres tænder. Der er plads nok at boltre sig på, siger den økologiske landmand Dorte Daugaard. 

Dyrevelfærd er vigtigt for de besøgende
For flere af gæsterne på sofarien er dyrevelfærd af stor betydning.

- Det er vigtigt, at dyrene har haft det godt. Der er selvfølgelig sundhed, og det er uden gift, som vi kalder økologi hjemme hos os. At dyrene har haft det godt, mens de er vokset op, det betyder noget. Vi har jo et ansvar som mennesker over for de dyr, vi skal tage os af, siger Mads Sand fra Middelfart, der er taget på sofari med sin familie.

- Umiddelbart ser det ud til, at de har det meget bedre end i det konventionelle landbrug, siger Rosanna Maria Viitanen fra Kerteminde.

Dorte Daugaard mener også selv, at deres økologiske grise er sundre, end dem der er produceret i en konventionel svineproduktion:

- Ja, det vil jeg da sige, selvfølgelig fordi vi er økologiske. Vi bruger jo ikke de her sprøjtemidler i marken eller kunstgødning. Og vores antibiotikaforbrug er jo næsten lig nul, siger hun.

Oversigt

    Oversigt