I det fynske folks tjeneste

Soldater beskyttes af fynsk opfindelse

Det fynske firma Roshield har sammen med Hærens Kampskole udviklet en beskyttelsesramme til militærkøretøjer. Det betyder, at de danske soldater i Afghanistan nu bliver godt sikret, når de er i kamphandlinger.

Sådan her ser den nye opfindelse ud

1 af 3

Rammen beskytter den skytte, der sidder på militærkøretøjet. Hidtil har den soldat kun været beskyttet af en skudsikker vest og hjelm. Men nu får han et højt panser at gemme sig bag.

- Det er jo ingen hemmelighed at vores soldater i Afghanistan tit bliver beskudt. Med det her er de nu sikret det bedste vi kan, siger seniorsergeant Thorben Beck Petersen fra Hærens Kampskole, der har været med til at udvikle den nye beskyttelsesramme.

Regner med eksport-succes

Det fynske firma Roshield med base i Odense forventer at rammen også bliver en stor eksport-succes.

- Normalt ville det her skulle være lavet af stål - og det ville veje omkring 500 kilo. Vi laver det i et materiale, så det kun vejer 100 kilo. Dermed kan det monteres på køretøjerne. Der er ikke nogle der har det her i forvejen, så der er et kæmpe marked, siger direktør Peter Bertelsen fra Roshield.

Beskyttelsesrammen er lavet af såkaldt dyneema-fiber, der også bruges til skudsikre veste og betegnes som verdens stærkeste fiber.

Om kort tid bliver beskyttelsesrammen monteret på bilerne i Afghanistan.