Sommerhusejere forargede: Blomstertyve på spil

Hortensia-tyve har været i op mod 600 haver i Hasmark på Nordfyn.

På en kold og grå vinterdag i januar ser en hortensia ikke ud af meget. Men når de lilla-røde blade får lov at blomstre i de sene sommermåneder står de tydeligt ud i haverne.

Nu har tyve også fået øjnene op for blomsterne. I Hasmark Strand på Nordfyn har sommerhusejere oplevet, at tusindvis af hortensia-stiklinger er forsvundet fra haverne.

- Der er ikke andre planter, de er gået efter. Det er kun hortensiaerne, siger Allan Nielsen, der bor i sommerhusområdet ved Hasmark Strand.

Allan Nielsen vurderer, at op mod 600 haver har fået besøg af hortensia-tyvene i løbet af de seneste par uger. De har klippet stiklinger af buskene, så hortensiaerne ikke kan blomstre.

- Jeg kan ikke forestille mig, hvad de vil bruge dem til. Alle de haveejere, der har dem, får ikke blomster i deres buske næste år, siger Allan Nielsen.

Euforiserende stof

I Tyskland har man oplevet, at hortensiaer er blevet brugt som et euforiserende stof blandt unge mennesker.

- De indeholder stoffer som frigiver cyanid, når de bliver udblødt eller opvarmet. Jeg kan ikke udelukke, at det kan medføre eufori eller hallucinationer, hvis man indtager det, siger retstekniker Martin Worm-Leonhard fra Retsmedicinsk Institut på OUH.

Retsteknikeren advarer mod at indtage hortensiaer som stof.

- Man vil forgifte sig selv med cyanid, og så følger symptomer på iltmangel snarere end decideret euforiserende virkning, siger han.

I Hasmark Strand må de undvære hortensiaernes blomsterskud til sommer.

- Der bliver ikke så pænt, som der plejer at være, siger Allan Nielsen fra.

Se interview med retstekniker Martin Worm-Leonhard om hortensiaer som euforiserende stof ved at klikke på billedet øverst i artiklen.

Oversigt

    Oversigt