Sommertogt til forladte fynske øer på 100 år gammel kutter

Den gamle bæltkutter "Rylen" er basen for et togt rundt til fynske øer. Ombord er kunstnere, forfattere og TV 2/FYN, der skal suge indtryk til sig.

I 1920´erne lagde "Rylen" gang på gang til ved fynske øer, hvor livet gik sin stille gang med landbrug og fiskeri. I midten af 00´erne tog "Rylen" atter turen, da tv-manden Jørgen Flindt Petersen producerede en tv-serie på en række øer. Nu får en lang række fynske øer atter besøg. Denne gang er der dog ikke meget liv tilbage på øerne, der i de mellemliggende generationer er blevet forladt.

- Vi gør det for at vise, hvad der rør sig på øerne og for at få fortalt deres historie, siger Troels Malthe Borch, museumsinspektør på Østfynsk Museer.

Museumsmanden er tovholder i projektet, der sommeren over sender forfattere, kunstnere og videnskabsfolk ud til øer, der er svært tilgængelige.

Bog og kunstudstilling følger togt

- Vi vil gerne oplyse om den store værdi, man har liggende lige ud for kysteren. Og som man kan opleve, hvis man bevæger sig derud uden for fredningstiderne, slår Troels Malthe Borch fast og tilføjer, at mange af øerne er ynglepladser for en lang række fuglearter, og derfor lukket for adgang i ynglesæsonen.

Det er Kulturarv Fyn, som står bag projektet. Når togterne er gennemført, munder det hele ud i helholdsvis en kunstudstilling i 2018, samt en bog, der udkommer samme år. Hver deltager på turen får otte sider stillet til rådighed, hvor de kan beskrive deres møde med øerne og deres oplevelser.

Togtet følger i kølvandet på forfatteren Achton Friis og Kerteminde-maleren Johannes Larsens oplevelser med "Rylen" i 1920´erne. Achton Friis havde købt den 30 fod store båd i 1920, og mellem 1921 og 1914 foretog de to venner i alt fem rejser til de mindre danske øer. Det mundede blandt andet ud i tre bøger med titlen "De Danskes Øer", der udkom fra 1926 til 1928.

quote Det bliver lidt som at tage på telttur.

Jens Bohr, Skipper på "Rylen"

Skipper på "Rylen" er kunstneren Jens Bohr fra Mesinge. Han styrede også båden sikkert rundt i de danske farvande, da Jørgen Flindt Petersen lavede en tv-serie i midten af 00´erne. Han glæder sig til de nye oplevelser.

- Det bliver lidt som at tage på telttur. Det er jo ikke meget plads ombord på "Rylen", så vi kommer til at ligge tæt på vores liggeunderlag og med vores soveposer. Det er altid sjovt at se, hvordan folk reagerer på den slags. Ligesom det er interessant at se, hvordan deltagerne reagerer, hvis vi kommer ud i store bølger, smiler Jens Bohr, mens han er ved at gøre "Rylen" klar til toget.

 
 
Foto: Camilla Bøgeholt Lund

"Rylen" ligger til dagligt i havnen i Kerteminde. Den tilhører Østfyns Museer, der købte den i 1992 og lod den restaurere. Oprindeligt er den bygget i 1898 i Kerteminde og var beregnet til sildefiskeri på Storebælt. Da Achton Friis købte den i 1920, blev der tilføjet nogle små kahytter, og komforten er ikke blevet meget bedre ved senere ombygninger.

- Jeg har sejlet med den i omkring 15 år. Både sammen med tv-manden Jørgen Flindt Petersen, samt med forskellige kunstnere. Det er utroligt, hvilket indtryk man får af vores stort set urørte kystlinje, når man kigger ind på den, siger Jens Bohr.

TV 2/FYN sejler med

TV 2/FYN er med ombord på "Rylen" i løbet af sommeren. Journalist Preben Dahl følger sammen med en fotograf de skiftende kunstnere ud på øerne. I første halvdel af togtet er journalist Camilla Bøgeholt Lund vært på de havne, som "Rylen" anløber. Her vil skiftende gæster være med til blandt andet at fortælle om livet på øerne, sådan som det var, før de blev forladt. Første gang det sker er fredag den 9. juni klokken 17.30. Her danner Korshavn rammen om tv-programmet.

 

Forfatteren Jens Blendstrup og billedkustneren Ole Lejbach har som del af kulturprojektet Modstrøm besøgte historiske steder på Fyn. De følges nu op af sommertogtet med "Rylen" rundt til forladte fynske øer og holme.

Oversigt

    Oversigt