Søværnet vil søge miner ved Langeland

Mere end 65 år gamle miner er fundet på dansk havbund og sprængt i luften af det danske søværn.

Der er blevet fundet 11 miner i Samsø Bælt under en netop overstået øvelse organiseret af det danske søværn.

Det oplyser Søværnets Operative Kommando (SOK) i en pressemeddelelse.

Søværnet tager ud med minerydningsfartøjerne igen allerede til april, hvor man først vil fortsætte søgningen i Samsø Bælt, hvorefter turen går til Langelands Bælt.

Minerne har ligget på den danske havbund i mere end 65 år og udgør blot en lille procentdel af de i alt 165.000 miner, som briterne kastede i Østersøen under 2. verdenskrig for at lukke passagen.

15.000 af minerne menes at være endt i de danske farvande, og selvom de har ligget på havbunden i mere end 65 år, er de ofte stadig intakte.

Derfor træner det danske søværn jævnligt minerydning, hvor øvelsen går ud på at finde og bortsprænge de gamle miner fra krigens tid.

Men fordi der ikke findes tal på præcist hvor mange miner, der endte på den danske havbund, tager det tid at finde dem.

Ifølge SOK finder søværnet frem til minerne med hjælp fra en sonar, som er et mindre ubemandet skib, der trækkes under havoverfladen.

Det ubemandede skib fjernstyres af et andet, bemandet, skib, der sender en undervandsrobot med kamera ned til genstanden, som sonaren har lokaliseret.

Hvis det viser sig at være en mine, bliver den sprængt enten med sprængstof fra undervandsrobotten, eller ved at en dykker placerer en ladning på minen.

Oversigt

    Oversigt