Spidskandidat: Ærø skal gøre som New York

Med forbillede i Manhattan skal Ærø tiltrække digitale iværksættere og ikke satse på store fabrikker, mener spidskandidat på Ærø.

Der bliver færre indbyggere på Ærø, og det er et problem for kommunen, for der mangler især folk i den arbejdsdygtige alder til at spytte kroner i kommunekassen.

Spørgsmålet er så, hvordan politikerne på Ærø vil trække folk til den sydfynske ø. Carl Jørgen Heide fra partiet Ærø Plus vil med forbillede i New York-bydelen Manhattan satse på digitale iværksættere. 

- Vi er så heldige, at vi meget snart har det bedst dækkende fibernet i hele Danmark. Det betyder, at vi kan tiltrække iværksættere, siger Carl Jørgen Heide.

- Vi har sat et mål om, at vi skal have lige så mange digitale iværksættere (relativt set, red.), som man har på Manhattan, der er ledende i verden, forklarer han.

Alternativet: Ingen store fabrikker

Han forklarer, Ærøs erhvervsfremtid er familier, der kan brødføde sig selv. Og Pernille Arends fra Alternativet er enig i, at det er iværksættere og ikke store fabrikker, der skal tiltrække nye mennesker til øen.

quote Vi skal have lige så mange digitale iværksættere, som man har på Manhattan

Carl Jørgen Heide

- Det skal være iværksættere. Det skal være folk, der arbejder med videnserhvervene. Det skal være folk, der arbejder med innovation, designløsninger, facilitering, kursusvirksomhed. Vi kan trække masser af mennesker til Ærø, siger Pernille Arends.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ved nytår boede der 6.177 personer på Ærø. Indbyggertallet er faldet med otte procent siden 2009. 

Billigere at pendle

En anden måde at få nye mennesker til øen er ved at gøre det nemmere at pendle. Anders Johansson (K) foreslår, at man halverer prisen på færgerne for pendlere, for man kan ikke forvente, at hele familien finder job på øen.   

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi vil gøre det billigere at pendle, så i en periode kan den ene få et job, og den anden kan pendle, siger Anders Johansson.  

- Vi skal tiltrække nogle, der kan skabe deres eget job på Ærø, forklarer han.

Socialdemokratiet: Pas på med billige billetter

Ole Wej Petersen (S) mener ikke, at vejen frem er en halvering af prisen for pendlere.

- Man skal passe på, at det bliver så billigt, at alle køber pendlerbilletter, siger Ole Wej Petersen.

quote Man skal passe på, at det bliver så billigt, at alle køber pendlerbilletter

Ole Wej Petersen 

Han vil hellere satse på turismen og lave en nationalpark i håb om, at flere skifter adresse til Ærø. Han er dog åben for at kigge på muligheden for at gøre det billigere at pendle.

Det afgøres 21. november, hvem der får lov at bestemme på Ærø, når kommunens 15 pladser i kommunalbestyrelsen skal findes. 

Du kan se hele debatten fra Marstal Navigationsskole om bosætning på Ærø nederst i artiklen. 

 

Du kan også få et kort sammendrag på to minutter af hele debatmødet på Ærø: 

 
Fotograf: Sune Jørgensen

 

 

Oversigt

    Oversigt