Spioner på Syddansk Universitet

Spioner fra det tidligere Østtyske Stasi og forskere fra nær og fjern er samlet på SDU denne weekend. Konferencen kunne på grund af protester ikke gennemføres i Tyskland, og derfor blev det Odense.

Konferencen, som arrangeres af Center for Koldkrigsstudier, blev i første omgang mødt af protester, fordi flere tyskere mente, at den ville støde de millioner af østtyskere, der blev forfulgt af den berygtede efterretningstjeneste Stasi.

Det medførte at flere fremtrædende Stasi-folk fik kolde fødder og meldte afbud. Derudover ville konferencecentret i Berlin i sidste øjeblik ikke lade SDU afholde konferencen, og den blev derfor aflyst.

Så nu bliver konferencen denne weekend gennemført på SDU i Odense istedet.

Højtstående officerer fra Stasis

Konferencen skal belyse de østtyske efterretningsaktiviteter under den kolde krig, og derfor har centret inviteret tidligere topspioner og højtstående officerer fra Stasis udlandsafdeling Hauptverwaltung Aufklärung.

Blandt de tyske deltagere er tidligere topspion Rainer Rupp. Det lykkedes ham at blive ansat i Natos hovedkvarter, og herfra stjal han i 1970'erne og 1980'erne hemmelige dokumenter om militær og politik til det tidligere DDR.

Historiker Thomas Wegener Friis har taget initiativ til konferencen.

- De tidligere Stasi-officerer er vigtige vidner til deres samtid og kilder til historien. Vi forsøger at udnytte, at mange stadig lever, og det er lykkedes os at overtale flere, som aldrig tidligere har fortalt om deres virke, til at deltage, siger historiker Thomas Wegener Friis, der har taget initiativ til konferencen.

Spioner på Sdu

Oversigt

    Oversigt