Spøgelsesbyer: Forslag skal få tabt liv tilbage til mindre byer

SF og Socialdemokratiet foreslår såkaldte servicecentre med noget af den kommunale service som med kommunesammenlægningen er rykket ind til de større byer.

Mens staten flytter statslige institutioner ud fra København til det øvrige land, så går SF og Socialdemokratiet ned i makro-niveau. De to partier vil flytte kommunale funktioner tilbage til de mindre byer - tilbage til hovedbyerne fra før kommunalreformen i 2007, hvor landets 271 kommuner blev reduceret til 98 - på Fyn blev 32 kommuner til 10.

Således peger SF's Mikkel Dragmose-Hansen, 1. viceborgmester i Middelfart Kommune, på Ejby og Nørre Aaby, som to gode bud i sin kommune.

Her mener han der kan skabes nyt liv ved at etablere såkaldte servicecentre - eller velfærdscentre - som kan indeholde for eksempel bibliotek, jobcenter, sundhedsklinik og borgerservice.

- Nogle af funktionerne findes i forvejen, så skal vi bygge oven på og prøve at genetablere noget af det der er mistet. Det vil blandt andet også være noget med jobcentre og jobskabelse, siger Mikkel Dragmose-Hansen.

Ifølge SF og Socialdemokratiet vil driften af et velfærdscenter koste to millioner kroner - heraf skal kommunerne selv stå for den ene million.

Erling Bonnesen (V), medlem af udvalget for landdistrikter og småøer, har ikke høje tanker om forslaget, men synes "det er en sympatisk tanke":

- Men jeg synes ikke det hænger sammen, siger han, og angriber de to partier for at have tænkt 25 centre på landsplan.

- På Fyn giver det cirka to centre, og så er det jeg tænker, at så er det nok ikke helt så meget nærhed i det - medmindre man bor tæt på et center, siger Erling Bonnesen og synes det ligner "tom luft".

Hos borgerne i Nørre Aaby får forslaget dog opbakning:

- Det kan jeg kun se som en kvalitet i vores fællesskab. Man ved jo ikke, hvad det ender med af muligheder, hvis man får lidt kommunal virksomhed herude igen, siger John Jørgensen, formand for Nørre Aaby Lokaludvalg.

Oversigt

    Oversigt