Spor om havørnedrab udløser dusør på 50.000 kroner

En privatperson vil have en ende på de tilbagevendende giftdrab på rovfugle og udlover nu en stor dusør.

En direktør og jæger fra Sydfyn udlover en dusør på 50.000 kroner for spor, der kan afsløre hvem, der sidste sommer forgiftede to havørne på Langeland ved Tranekær.

Administrerende direktør Steen Græsted Larsen lejer jagt på Hvidkilde Gods på Sydfyn. Han er fortørnet over, at sager om giftdrab på rovfugle ikke bliver opklaret. Fyns Politi har således opgivet at rejse sigtelse i sagen om forgiftning af de to havørne.

- Det går ud over alle jægere og skytters omdømme, når der sker giftdrab på rovfugle. Vi skal have fat i de brodne kar, som ikke respekterer loven, siger Steen Græsted Larsen til Fugle og Natur som begrundelse for dusøren.

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) håber, at dusørens størrelse kan medvirke til at sætte fokus på forgiftning af rovfugle.

- Det har desværre vist sig meget vanskeligt for politiet at få opklaret den slags faunakriminalitet. Forhåbentlig vil den store dusør føre til nye oplysninger i sagen, siger lederen af DOF's Projekt Ørn, hovedbestyrelsesmedlem Lennart Pedersen.

Steen Græsted Larsen har selv over for DOF Fyn og Fyns Politi peget på en konkret person, som han mistænker for giftdrabet på havørnene på Langeland. Men det har ikke været nok til, at politiet mener at kunne løfte bevisbyrden.

Ørnene blev dræbt med den hurtigt virkende insektgift carbofuran, der blokerer nervesystemet. Giften har siden 2008 har været forbudt at anvende i hele EU.

Alligevel har giften flere gange de senere år været skyld i drab på rovfugle blandt andet ved Odense Fjord. I nogle tilfælde formentlig fordi nogen er gået målrettet efter fuglene. I andre tilfælde fordi rovfuglene intetanende æder døde dyr, som forinden - ligeledes ulovligt - er blevet dræbt med giften.

Oversigt

    Oversigt