Sprøjtegift i drikkevand: Endnu en vandboring lukket

Endnu et fynsk vandværk har fundet sprøjtemidlet desphenyl-chloridazon i vandet. Nu er den ene vandboring lukket.

Det er den ene vandboring i Lunghøj Vandværk i Gelsted, der er blevet lukket efter fund af pesticidet desphenyl-chloridazon. 

- Det er da rigtig ærgerligt, lyder det fra driftleder på Gelsted Vand, Mads Christoffersen.

Lunghøj Vandværk hører sammen med Gelsted Vandværk og Gelsted-Taarup under Gelsted Vand

Vandværket har ligesom mange andre fået foretaget analyser af vandet, og i den ene af tre vandboringer i Lunghøj blev der altså fundet rester af pesticidet chloridazon. Helt konkret blev der fundet 0,14 mikrogram desphenyl-chloridazon per liter vand. Det er 0,04 mikrogram over grænseværdien.

- Det er en marginal overskridelse. Men vi lukker for det farlige og forsyner husstandene fra det vand, der er godt, fortæller Mads Christoffersen til TV 2/Fyn. 

Desphenyl-chloridazon er et sprøjtemiddel, der fra 1964 til 1996 i Danmark blev brugt som ukrudtsbekæmpelse ved dyrkning af roer, rødbeder og løg.

Stoffet blev forbudt at bruge i Danmark i 1996. Stoffet er dog fortsat godkendt til brug i en række EU-lande.

Få overblikket her

Lunghøj Vandværk i Gelsted er langt fra alene om problemet med pesticidrester i drikkevandet. Herunder kan du se, hvor der er fundet rester af sprøjtegift i vandet i de fynske vandværker:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der blev også fundet pesticidrester i vandet i Gelsted-Taarup Vandværk, men det var under grænseværdien. Til gengæld fandt man intet i vandet fra Gelsted Vandværk.

De tre vandværker under Gelsted Vand leverer vand til godt 1.100 husstande.

 

 

Oversigt

    Oversigt