I det fynske folks tjeneste

Stadig flere døde og kvæstede i trafikken på Fyn

Antallet af døde og alvorligt kvæstede i den fynske trafik stiger. Fredag døde en 33-årig mandlige motorcyklist fra Nr. Åby i en ulykke, og han blev trafik-offer nummer 17 på Fyn i år.

Der bliver kørt stadigt stærkere på landevejene, og der er her, at stigningen i antal dræbte og alvorligt kvæstede er størst.

I 2007 blev 34 dræbet i trafikken på Fyn, det er fem flere end året før.

Og stigningen i antallet af alvorligt kvæstede var endnu krafitgere. I 2006 blev 275 alvorligt kvæstet, men det steg til 321 sidste år.

- Der er ingen tvivl om at det er hastigheden, der dræber. Der bliver kørt stadigt stærkere på landevejene, og der er her, at stigningen i antal dræbte og alvorligt kvæstede er størst, siger Birger Villadsen, der er fagkoordinator for Trafiksikkerhedskampagner ved Vejcenter Syddanmark.

En undersøgelse lavet af analyseinstituttet Megafon viser, at otte ud af 10 bilister overskrider hastighedsgrænserne på landevejene med 10 km/t eller mere.

Kampagne for at få farten ned

Færdselssikkerhedsudvalgene ved Vejdirektoratets vejcentre, kommuner, politi og Rådet for Større Færdselssikkerhed har derfor indledt en kampagne for at få farten ned.

Fartkampagnen "Ta?10 af farten" retter sig primært mod mænd mellem 25 og 49 år.

Målet er at oplyse om sammenhængen imellem fart og antallet af dræbte. Kører man med 90 km/t i stedet for 80 km/t øges risikoen for at havne i en dødsulykke med 60 %.

For at få budskabet ind under huden vil der flere steder i landet - blandt andet på motorvejsrasteplads Kildebjerg på Fyn - være placeret totalskadede biler.

De totalskadede biler skal vise konsekvensen af blot at trykke lidt for hårdt på speederen.

Læs mere

Fakta

I 2007 døde 406 personer i trafikken. Det var en stigning på 33 % i forhold til året før.
Af de 406 trafikdræbte mistede 277 personer livet på landevejene.
På Fyn blev 34 dræbt i trafikken i 2007, det er fem flere end i 2006.
321 personer blev alvorligt kvæstet i den fynske trafik i 2007, mod 275 i 2006. 
Følg med i hastighedsudviklingen på de danske veje på www.vd.dk, Skriv 'Hastighedsbarometer' i søgefeltet.