Stasi-chefer fastholder ros af DDR's sikkerhedstjeneste

Tidligere stasi-chefer fik for første gang taletid ved en omstridt Stasi-konference i Odense og udlagde DDR-sikkerhedstjeneste som et positivt projekt.

Sikkerhedstjenesten Stasi i det daværende DDR var en succes og nødvendig for at sikre freden.
 
Så klar var meldingen fra det tidligere Østtysklands udlands-spionagechef Walter Grossmann, da han, sammen med en række andre tidligere Stasi-chefer, for første gang fik mulighed for at fremlægge sine synspunkter offentligt ved en konference lørdag. Det skriver Ritzau.
 
Konferencen skulle oprindeligt have være holdt i Berlin i juni, men efter massiv tysk kritik blev den i stedet forlagt til Syddansk Universitet i Odense og løber weekenden over. Først og fremmest er kritikken fra modstanderne gået på, at det blot giver stasi-folkene mulighed for at fordreje sandheden og sætte Stasi i et bedre lys.

Alligevel havde mange af de godt 250 deltagere håbet på, at stasi-folkene ville have et andet syn på tingene 18 år efter Berlin murens fald.

En af dem er lederen af et Stasi-museum i Berlin, Bernd Lippmann, der selv har været offer for Stasis overvågning. Men han var efterfølgende skuffet.

- Jeg er overrasket over, at de ikke har ændret holdning og ikke fremlagde det mere videnskabeligt. I stedet præsenterer de Stasi som et antifascistisk fredsprojekt, som de altid har gjort, siger Bernd Lippmann til Ritzau, der er enig med blandt andre Hubertus Knabe, leder af museet i det tidligere Stasi-fængsel Berlin-Hohenschönhausen, som kalder det Stasi-propaganda.

- Jeg synes heller ikke, de burde være her, men jeg er ikke arrangør og har ikke indflydelse på det, siger han.

Bag konferencen står Thomas Wegener Friis, forskningsadjunkt på SDU, og han står fortsat ved, at beslutningen om at invitere Grossmann og andre Stasi-folk var rigtig.

- Jeg forstår godt betænkelighederne, men det her er en enestående mulighed for at få øjenvidneberetninger, og så er det op til os som forskere at sikre balancen og troværdigheden, siger han.

- Det er vigtigt, at vi får denne her åbenhed. Vi skal ikke give dem mundkurv på, det er jo netop noget, der hører stasi-tiden til, siger han.
Konferencen er præget af mange afbud fra oplægsholderne fra Stasi-siden, de fleste begrundet med sygdom. Blandt andre fra 78-årige Walther Grossmann, der derfor fik sin 76-årige tidligere kollega Horst Vogel til at læse sit indlæg højt.

- Og det er netop derfor, det er vigtigt, at vi gør det her nu og ikke om fem år, for så ved vi ikke, hvor mange af dem der overhovedet stadig er i live, fastslår Thomas Wegener Friis.
 
Det mødte dog kritik fra nogle enkelte af tilhørerne, at indlægget fra Grossmann derfor kunne stå uanfægtet hen, når de ikke kunne stille spørgsmål til det.

Oversigt

    Oversigt