Staten sælger opkøbte huse ved kasseret jernbanerute

Flere ejendomme sættes til salg, fordi staten har opkøbt huse, før linjeføring af jernbane var lagt fast.

Staten skal nu sælge ud af 16 ejendomme, der blev opkøbt i forbindelse med den sydlige - og nu kasserede - linjeføring af en ny vestfynsk jernbane, der skal sikre hurtigtog mellem landets største byer. Det skriver Fyens Stiftstidende. 

Normalt tilbyder staten først at købe huse, når linjeføringen af nye veje og skinner er besluttet. Men ved anlæg af den nye jernbane har beboere kunnet komme af med deres ejendom ved alle foreslåede linjeføringer, hvis de har haft behov for at flytte på grund af alder, sygdom, skilsmisse eller nyt arbejde.

Opkøbet møder kritik fra regeringspartiet Venstre, der står uden for aftalen om den fynske jernbane.

- Det er helt gak, at staten har købt masser af huse uden at kende linjeføringen. Og det værste er, at togfondspartierne i blinde fortsætter med opkøb af ejendomme ved Vejle Fjord, hvor der måske aldrig kommer en jernbane, siger Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen.

Den nye vestfynske jernbane forventes anlagt fra 2020-2026, mens der er usikkerhed om jernbanen ved Vejle Fjord. Her har staten indtil nu købt 26 ejendomme til 77 millioner kroner.

Den fynske jernbane er en del af Togfonden, som SF, S, R, DF og Enhedslisten står bag. I begyndelsen af september blev parterne bag Togfonden enige om den nordlige linjeføring.

Transportordfører Rasmus Prehn (S) mener, at de statslige opkøb er rimelige.

- Vi har hindret beboere i at være stavnsbundne på grund af usikkerhed om, hvor jernbanen kom, siger han.

Ejendomsmægler Arne Blomstrøm fra Home i Ejby på Fyn forudser, at staten bliver nødt til at rive nogle af de opkøbte huse ned, fordi de er svære at sælge på grund af beliggenheden tæt på motorvejen.

De 16 ejendomme har staten givet i alt 23 millioner kroner for.

I 2013 stillede Venstre sammen med DF og LA et forslag til en lignende ordning, hvor boligejere ved statslige anlægsprojekter skulle have mulighed for at sælge deres hus til staten, når der var "grund til at antage, at den pågældende på et senere tidspunkt vil kunne få sin ejendom/rettighed eksproprieret."

Oversigt

    Oversigt