Status i Nyborg: Muhs har mistet opdrift

Valgkampen er gået ind i sin afgørende fase. Vibeke Ejlertsen (S) var ikke spået de store borgmester-chancer, men har fået ny stil og nyt momentum

Sårene fra sidste valgkamp er langt fra helet i Nyborg. Det afslørede TV 2/Fyns valgdebat torsdag.

For åben skærm afviste Venstre-borgmesteren Kenneth Muhs at give sin udfordrer Vibeke Ejlertsen (S) håndslag på, at partihoppere ikke skal afgøre næste valgkamp i Nyborg.

Og det virker på tv - at modstanderen rækker hånden ud - men bliver afvist.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Konklusionen var, at Muhs ikke vil afvise endnu et kup, hvor det bliver et enkelt forvildet partimedlem, der kan give valget et helt andet udfald end det, vælgerne har besluttet.

Som bekendt fik rød blok 53 procent af stemmerne, men socialdemokraten Jan Reimer Christiansen sprang over i blå lejr, og så var hans blot 184 stemmer nok til at sikre en Venstre-borgmester, selv om det i realiteten var socialdemokratiske listestemmer, der havde sikret ham mandatet.

Selv om det i bund og grund var socialdemokraterne, der ikke havde styr på byrådsgruppen, ligesom på Nordfyn, så virkede det dårligt på skærmen, at Muhs ikke ville indgå en gentleman-aftale.

Dermed blev "kongemords-temaet" pludselig en del af valgkampen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Muhs har ellers haft masser af opdrift siden den famøse konstitueringsaften.

Nyt idrætscenter, ny marina, nyt campus, nyt og flot slotsprojekt og tre brede budgetforlig, hvor der har været plads til serviceløft. Det var temaer, som borgmesteren ikke for alvor fik bragt i spil til egen fordel under valgdebatten.

Derimod stod borgmesteren som ansvarlig for, at kommunen mister både offentlige og private arbejdspladser. Det er der kun to andre kommuner, der gør på Fyn.

Og Kenneth Muhs fik heller aldrig helt tydeligt forklaret, hvad han egentlig vil med den famøse og forurenede Nyborg Lynfrost grund.

Han vil gerne have erhvervsmæssig aktivitet på grunden uden at genere butikkerne i bymidten, men selv ikke de handlendes formand, Hans Henrik Kongsmark, blev overbevist på mødet.

Både SF's Suzette Frovin og Vibeke Ejlertsen gik stålsatte og aggressive til Kenneth Muhs. Vibeke Ejlertsen har i valgkampens slutspurt fundet en helt ny og offensiv stil.

Mens man før valgmødet skulle lede med lup efter forskellene i Socialdemokratiets og Venstres kommunalpolitiske visioner, markerede Ejlertsen klare standpunkter.

Socialdemokratiet vil eksempelvis indgå en lokaloverenskomst med kommunens folkeskolelærere, og man ønsker en grønnere profil.

I den forbindelse har Venstre i teknik- og miljøudvalget haft uheldige sager, hvor det blå flertal er blevet underkendt af miljømyndighederne.

Et tredje tema, der viser sprækker i blå blok, er debatten om et nyt byplejehjem, som Dansk Folkepartis Carsten Kudsk er tilhænger af, selv om han også har stemt for nedlæggelsen af 57 plejehjemspladser i bymidten forrige år.

Under TV 2/Fyns debatmøde torsdag blev et nyt plejehjem på havnen i den kommende valgperiode af Carsten Kudsk kaldt et ultimatum for at støtte Kenneth Muhs og dermed sikre blåt flertal. Uden nogen for borgmestergaranti til et nyt plejehjem blev ultimatummet dog hurtigt trukket i land igen af Carsten Kudsk. 

Men med udsigt til uro på bagsmækken ved konstitueringsforhandlingerne har Kenneth Muhs efterfølgende valgt at forpligte sig på, at der bygges et byplejehjem inden for de næste fire år. 

Kenneth Muhs vil formentlig få et rigtig flot personligt valg - han har ikke rodet sig ind i nogen skandaler, han har skabt resultater og samarbejde, og han undgår at rode sig ind i konflikter. 

Ved det seneste valg fik han 2517 stemmer mod Vibeke Ejlersens 214 stemmer.

Hun var dog ikke spidskandidat på det tidspunkt.

Interessant bliver det også at se, hvordan vælgerne bedømmer partihopper Jan Reimer Christiansens handling - om han ryger helt ud af byrådet.

Valgkampen i Nyborg har fået farve, men om det bliver blå eller rød valgsejr står åbent.

Nok mere åbent end før valgkampen gik ind i sin slutfase.

 

 

Oversigt

    Oversigt