Stem via touchscreen

Når odenseanerne fra 2014 skal til valg vil stemmesedlen være skiftet ud med en touchscreen. Et ny forslag vil for første gang nogensinde tillade digitale valg i Odense og fem andre kommuner.

Gå ind i stemmeboksen og vælg hvor du vil sætte dit kryds på en touchsreen. Udskriv en kvittering på din stemme og gå hjem. Sådan kan demokratiske valg i Odense blive afholdt fra 2014, hvor der i hvert fald er valg til EU-parlamentet.

Et lovforslag vil for første gang nogensinde som en forsøgsordning tillade digitale valg i København, Aarhus, Gentofte, Odder, Aabenraa og Odense.

- Den største afvigelse fra i dag, er, at vi opstiller en maskine, der gør registreringen af stemmen hurtigere sammen med optællingen. Og så vil vi af med ugyldige stemmer, som vi desværre stadig oplever i Danmark, siger Nicoline Nyholm Miller til Version2.

Lovforslaget kommer fra Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager og adskiller sig fra digitale valg i andre lande ved at vælgerne fortsat skal møde op i valglokalerne.

- Vi kan stadig ikke garantere for sikkerheden på internettet i forhold til valg. Jeg ved godt, at de anvender den løsning i Norge og Estland, men vi stoler stadig ikke nok på det endnu. Derfor skal man stadig ned og stemme i fuld hemmelighed, præcis som vi plejer at gøre det. Desuden er det også vigtigt, når det drejer sig om tilliden til systemet blandt borgerne, siger Nicoline Nyholm Miller.

De elektroniske valg vil minimere antallet af ugyldige stemmer, og samtidig vil det betyde at valgresultatet i forsøgskommunerne vil klart lynhurtigt, når stemmelokalerne er lukkede.

Oversigt

    Oversigt