I det fynske folks tjeneste

Stige Ø: Cronhammar-skulptur hører ikke til her

00:11

Vi skal ikke samle på gammelt skrot herude: Ejeren af Søpavillonen er alt andet end begejstret ved tanken om at få udsigt til et stort industrielt kunstværk

Odense Kommune har besluttet, at kunstneren Ingvar Cronhammars ødelagte skulptur Camp Fire skal genopføres ved Søpavillonen på Stige Ø. Men ejeren af Søpavillonen er ikke begejstret ved tanken om at få udsigt til det monumentale kunstværk.

- Jeg synes, det er skæmmende. Jeg synes, det vil være ærgerligt, siger Martin Winther, der har Søpavillonen.

Skulpturen, der stod ved Syddansk Erhvervsskole midt i Odense i omkring 20 år, blev ved en fejl skåret ned og skrottet i begyndelsen af maj.

Torsdag blev det så besluttet, at den skal genopføres af nye materialer under opsyn af kunstneren selv ved Søpavillonen.

Men ejeren af Søpavillonen mener, at skulpturen vil ødelægge naturen på øen:

- Den hører ikke til her. Altså kunst er uantasteligt, fair nok, Jeg skal ikke blande mig i, hvad ideen er med den, men den passer ikke ind her.

Gammel stålhal skæmmer i forvejen
Martin Winther mener, at beslutningen er taget for hurtigt og på et for tyndt grundlag. Han henviser i øvrigt til, at der i forvejen ligger en gammel stålhal, som ikke er sat i stand, selvom der ifølge ham har været planer om det siden 2007.

- Skal vi ikke bare stoppe der og så lade være med at samle på gammelt skrot herude. Det er længere nede ad vejen H.J. Hansen ligger. Det herude er natur. Lad os holde det naturligt, siger han og fortsætter:

- Den eneste reference, der har til natur, er, at den hedder Camp Fire. Hvis man kigger på den ligner den ikke ret meget, der har med Camp Fire at gøre.

Læs også Ødelagt Cronhammer-skulptur ender på Stige Ø

Frygter at kunstværk ruster op
Martin Winther erkender, at det nok ville give noget omsætning på kort sigt, men han mener, at effekten vil være væk på et par måneder. Desuden mener han som uddannet smed, at stålkunstværket vil være ualmindeligt dårligt egnet til at stå så tæt på fjord og kanal med deraf følgende højt saltindhold i luften.

Beslutningen om at placere det genskabte kunstværk blev truffet på et møde i Odense Kommunes særlige administrationsgruppe vedrørende kunst.

- Der var to muligheder for en placering i spil, da vi drøftede det. Det ene var ved havn og kanal, og den anden universitet og forskerpark. Men vi blev ret hurtigt enige om at gå videre med en placering ved kanalen ved Stige Ø, fortalte Anders W. Berthelsen torsdag om beslutningen.

Endnu er det ikke helt præcist afklaret, hvor tæt på kanalen skulpturen kan placeres. Det er nemlig kommunen, der ejer Stige Ø, mens det er Odense Havn, der ejer kanalen og bredderne.

- Det skal være en markant og tydelig placering, og det må vi sige, at en placering her ved Stige Ø er. Den skal stå så tæt ved kanalen som muligt, forklarede Anders W. Berthelsen torsdag.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.