Stigende salg: Det fynske boligmarked har rejst sig

Det fynske boligmarked har igen fundet sine fødder ovenpå finanskrisen. Overalt på øen melder ejendomsmæglerne om stigende salg.

For et halvt år siden købte Jacob Bech og kæresten Sandra en murmestervilla i Ringe. 179 kvadratmeter til en pris, de kunne betale.

- Først og fremmest faldt vi for huset i sig selv og så området i Ringe. Man får måske også lidt mere for pengene i Ringe, end vi gjorde i Odense, siger Jacob Bech.

Jacob og Sandra er et godt eksempel på købere, der vil have noget ordentlig at bo i og samtidig vil have pengene til at række længst muligt.

- Ved at flytte det her lille stykke uden for Odense, så får man 20-30 kvadratmeter mere - og i en noget bedre stand, siger Channe Broholm, der er ejendomsmægler hos EDC. 

Og det er hun ikke ene om at mene. Ejendomsmæglere i Nyborg, Ringe, Assens og Svendborg oplyser i dag til TV 2/FYN, at de det seneste år har solgt markant flere huse end tidligere.

I 2016 blev der på hele Fyn solgt 3.504 parcelhuse, hvilket svarer til en stigning på 20 procent på bare to år.

Ikke kun Odense er attraktiv

Huspriserne er steget mest i Københavnsområdet de senere år, men også Aarhus og Odense er kommet godt med, og det gør, at de omkringliggende byer mærker, at deres huse er blevet mere attraktive, siger lektor og boligøkonom Morten Skak.

- Det er det, vi ser nu på Fyn, hvor priserne i Odense er højere, end de er i de omgivne byer. Det vil sige, at det bliver mere attraktivt at bosætte sig længere ude. Hvis beliggenheden er i nærheden af en god transportåre, altså motorvej eller en jernbane, så kan det være attraktivt at bosætte sig der, og så får man mere hus for pengene, siger boligøkonomen. 

Og lige netop Ringe og byens beliggenhed tæt ved motorvejen gjorde udslaget for Jacob Bech og kæresten Sandra.

- Motorvejen og de her tilkørselsforhold har været essentielle for os. Vi har familie på Sydfyn og i Odense, og min kæreste arbejder lige nu i Odense, så det er nemt for hende at komme på arbejde, fortæller Jacob Bech.

Københavnerne kommer

I Nyborg er hussalget også steget støt de seneste par år. Og især købere fra københavnsområdet er begyndt at kigge vest for Storebælt.

- Markedet er steget voldsomt i København. Nogen har nået at få købt en lejlighed og har så nu en stor friværdi, de kan tage med. Andre har ikke nået at købe noget, og nu har de ikke råd til at købe i København mere. Så nu ser vi, at mange unge mennesker kommer tilbage til deres hjemstavn efter at have studeret i København, siger Jørn Laursen, der er ejendomsmægler ved Home i Nyborg. 

Men på Fyn er Odense hovedstaden, og trives Odense, får de omkringliggende kommuner også gavn af det.

- Hvis Odense udvikler sig godt, og hvis der kommer mange arbejdspladser i Odense, så betyder det også noget for kommunerne og byerne længere ude. Så man skal se det lidt som et sammenhængende område og ikke kommuner i konkurrence med hinanden, siger Morten Skak, der er boligøkonom og lektor ved SDU.

For Jacob Bech og kæresten Sandra var det vigtigt at få luft omkring sig, så der blev ikke brugt tid på at kigge på huspriser i Odense.

- Vi gik faktisk ikke i gang med at kigge på det, og jeg har slet ikke set på, hvad jeg kunne få for mine penge. Jeg tvivler på, at jeg kunne have fået lige så meget, som jeg fik her, siger Jacob Bech fra villaen i Ringe.

Oversigt

    Oversigt