Stigende vold mod fængselsbetjente

Fængselsbetjentene på Statsfængslet i Nyborg oplever i stigende grad at blive truet og overfaldet af de indsatte. Det er især banderelaterede indsatte, der står bag.

Alene indenfor det seneste par uger er der sket tre alvorlige overfald på fængselsbetjente på Statsfængslet i Nyborg.

I et tilfælde, som Ekstra Bladet beskrev fornylig, blev der ringet på klokken fra en af cellerne. Da den kvindelige fængselsbetjent åbnede døren, kastede den indsatte sig over hende og slog hende hårdt med knytnæve i ansigtet.

- Jeg synes, vi ser en stigning, og jeg synes, vi ser, at overfaldene bliver voldsommere, samtidig med, at de er ret umotiverede, siger Mette Frets Nielsen, som er lokalformand for Fængselsforbundet i Nyborg til TV 2/FYN.

Hun har selv oplevet at blive truet flere gange.

Ekstra Bladet fortalte onsdag, at Vestre Fængsel i København og Statsfængslet i Østjylland også oplever stigende trusler og vold.

I København er flere fængselsbetjente endda blevet overfaldet med slag og knivstik, mens de havde fri og befandt sig udenfor fængslet.

På Vestre Fængsel har man tilmed oplevet, at ukendte personer dukkede op og filmede betjente, netop som der var vagtskifte.

Ifølge Ekstra Bladet er det især medlemmer af banderne Loyal to Familia og Black Jackets, som der mange af på netop de tre fængsler, der står bag vold og overvågning.

Voksende frustration

Lokalformanden for Fængselsforbundet i Nyborg, Mette Frets Nielsen, mener, at årsagen skal findes i voksende frustration blandt de indsatte, som bliver visiteret oftere og får tjekket både celler og udearealer. 

- Jeg fornemmer, at vi oplever et stigende modtryk mod det pres, siger hun til TV 2/FYN.

Når det kommer til så voldsomme reaktioner mod personalet, mener Mette Frets Nielsen, at det skyldes, at fængselspersonalet ikke har tid til at være sammen med de indsatte og skabe dialog med dem for at opnå det, man kalder dynamisk sikkerhed.

- Enten låser vi op eller låser i eller laver sagsbehandling på kontorerne.

Derfor mener hun også, at løsningen er, at skaffe mere tid til samvær med de indsatte.

- Det ligger ikke lige for, at vi kan få flere ansatte; men så må arbejdsgiveren sørge for, at vi får rammer, der giver mere tid med de indsatte. Det kan for eksempel være at skære noget af vores sagsbehandling væk, så vi får tid til at lave noget sammen med de indsatte, siger Mette Frets Nielsen.

Pres på personalet

Hun frygter, at trusler, vold og overvågning både på og udenfor fængslerne vil brede sig, for det lægger et stort pres på personalet.

- Jeg synes, det er alvorligt i betragtning af alle de ansatte, der bliver syge af det her  samtidig med, at vi har svært ved at rekruttere.

Utrygheden blandt fængselsbetjentene er så stor, at det ikke lykkedes TV 2/FYN at få nogen til at stå frem.

HR-chef i Kriminalforsorgen, Marianne Fæster Nielsen, siger, at der gøres et stort stykke arbejde med at forebygge vold gennem efteruddannelse af betjentene og løbende evalueringer af episoder.

- Vi drøfter løbende forebyggelses- og opfølgningsindsatserne med Fængselsforbundet, og det er et fælles fokusområde. Vi drøfter såvel bemanding som arbejdsmiljø, siger hun til TV 2/FYN.

 

Trusler og vold presser fængselspersonalet

 

Oversigt

    Oversigt