Per raser over tvunget overarbejde: - Vi skal ikke slæbe os selv ihjel

Flere stilladsarbejdere på Fyn vil stemme nej til overenskomsten for 2017. De er utilfredse med systematisk overarbejde og ringe lønstigninger.

Per Højeng-Carlson løfter stilladsdele op til sin makker, der tager i mod og banker dem på plads. Skelettet omkring en gammel etageejendom er  allerede begyndt at tage form denne tidlige tirsdag morgen. 

- Vi skal ikke slæbe os selv ihjel, slet ikke hvis vi skal til at arbejde 42 timer, bemærker han. 

Per Højeng-Carlson er kasserer i Stilladsklubben Fyn og har arbejdet med at sætte stilladser op i 15 år.  Ifølge ham vil klubbens medlemmer samlet stemme nej til den nye overenskomst, der også berører 500.000 privatansatte inden for blandt andet industrien, byggeriet og transportområdet. 

- Det er stavnsbåndets genindførelse, og det kan vi ikke være med til, siger stilladsarbejderen Per Højeng-Carlson om den nye overenskomst. 

Han er især imod de 5 timers ugentlige overarbejde, som arbejdsgiverne får ret til at pålægge deres medarbejere i op til fem måneder. 

Arbejdsgiverne ønskede mere fleksibilitet i planlægningen af arbejdet, og det fik de. Til gengæld fik arbejderne blandt andet to børne-omsorgsdage årligt, og seniorerne har fået ret til at købe sig 32 fridage om året. Men det giver Per Højeng-Carlson ikke meget for. 

 

- Vi har holdt igen så længe med lønstigninger, og de har tjent masser af penge og skovler stadig flere ind. De eneste, der skal betale, det er os, og nu skal vi arbejde mere, for at de kan tjene flere penge, siger han. 

Se indslaget med Per Højeng-Carlson nedenfor. (artiklen forsætter efter videoen) 

Arbejdsgiverne vinder på overenskomst 

Professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning, Henning Jørgensen, tror, at arbejdsgiverne vinder mest ved aftalen. 

- Arbejdsgiverne får mere fleksibilitet og lave lønstigninger. Deres omkostninger vil ikke eksplodere, og dermed kan de forsat skovle penge ind. Vi står over for en højkonjunktur, og der må man sige, at der bliver givet en hjælp til arbejdsgiverne, siger Henning Jørgensen. 

Finanskommentator: Det bliver et ja 

TV 2´s finanskommentator, Ole Krohn, har fulgt forhandlingerne tæt. Han mener, at fohandlerne har været i en position, hvor opsvinget godt nok er kommet igang, men stadig ikke er så stærkt. Derfor tror han heller ikke nej-siden står så stærkt. 

- Det bliver svært for nej-siden, for ja-siden kører det argument, at folk vil mærke en real-lønfremgang, og så er der også en blød pakke i det her med forbedrede forhold til forældre. Det kommer også til at tælle, måske ikke så meget som kroner og øre, men det kommer til at tælle i stemmeboksen. Så jeg tror, det bliver et ja. 

Resultatet af afstemningen vil forelægge den 20. april. 

Se hele interviewet med Ole Krohn her. 

 

 

Oversigt

    Oversigt