I det fynske folks tjeneste

Stjerneadvokat kræver svar: Er kritiske tweets om mig betalt af skatteborgere?

Forsvarsadvokaten Mette Grith Stage føler sig krænket over, at kritiske holdninger om hende på Peter Rahbæk Juels Twitter-profil kan være udarbejdet af skattebetalte embedsmænd.

00:37

Folkene bag Twitter-profilen kritiserer blandt andet advokat Mette Grith Stage for at forsvare medlemmer af Black Army. Video: Anders Høgh

Folkene bag Twitter-profilen kritiserer blandt andet advokat Mette Grith Stage for at forsvare medlemmer af Black Army. Foto: Anders Høgh

Foto: Anders Høgh

Foto: Anders Høgh

1 af 4

Både på Facebook og Twitter har Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), været efter den kendte advokat Mette Grith Stage og blandt andet kritiseret hende for at være "talsperson" for medlemmer af Black Army. 

Læs også Odenses forsvar af skattebetalt Twitter-profil skydes ned

Nu er der imidlertid sået tvivl om, hvem der egentlig er afsender på opslagene, efter TV 2/FYN har afsløret, at skattebetalte kommunikationsfolk imod reglerne skriver på vegne af borgmesteren.

- De tweets og Facebookopslag, der har været rettet mod mig, har været nogle ret voldsomme, personlige angreb på mig, som jeg er blevet meget krænket over. Nu hører jeg så, at det muligvis ikke er ham selv, men embedsmænd, der har skrevet det, siger Mette Grith Stage til TV 2/FYN.

- Jeg passer jo bare mit arbejde

På Twitter har profilen "Peter Rahbæk Juel" blandt andet skrevet, at "I retssamfund har alle ret til en forsvarer i retten, MEN advokat @MetteGrithStage 's rolle som talsperson for Black Army er for langt ude."

Grafik: Niklas Larsen

- Mit arbejde er at forsvare folk, og jeg synes, det er dybt underligt, og jeg har aldrig oplevet før, at en politiker går og langer ud efter mig på den måde.

- Når man er inde og skrive så personlige ting rettet mod en forsvarsadvokat på sin Twitter-konto og Facebook, synes jeg jo, det stiller sagen i et andet lys, hvis det er embedsmænd, der er betalt af skatteborgerne, der har siddet og lavet det, fortæller Mette Grith Stage.

Repræsenterer gerne Rahbæk i retten

Tirsdag lukkede borgmesteren sin Twitter-konto, efter at flere eksperter på TV 2/FYN kritiserede profilen for at indeholde partipolitisk propaganda.

Læs også Rahbæks skattebetalte Twitter-profil anklages for propaganda

Kommunens chef for strategi og kommunikation, Michael Bruhn Frederiksen, kan ikke fortælle, hvem der skrev de omtalte tweets om Mette Grith Stage. 

- Tweets bliver til i samarbejde med borgmester og forvaltning, ligesom al andet kommunikation. I sidste ende er borgmesteren afsender, forklarer Michael Bruhn Frederiksen.

Det er ikke afsender, jeg spørger ind til. Ved du, hvem der skrev de enkelte tweets?

- Det ved jeg ikke. Vi laver meget kommunikation, så jeg ved ikke, hvem der har skrevet hvilke tweets.

Sagen om de skattefinansierede tweets er nu landet på indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls (LA) bord, og ender sagen i en retssag mod Peter Rahbæk Juel, skal topadvokaten Mette Grith Stage nok forsvare ham, lover hun.

- Nu kan jeg forstå, at sagen ryger til Indenrigsministeriet, og så må de jo vurdere, om der er sket noget ulovligt i den her forbindelse. Får Peter Rahbæk Juel brug for en forsvarsadvokat, vil jeg selvfølgelig gerne repræsentere ham, hvis han er interesseret i det, griner Mette Grith Stage.

00:43

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage forsvarer blandt andre medlemmer af Black Army. Nu tilbyder hun også at repræsentere Peter Rahbæk Juel, hvis sagen skulle ende i en retssag.

Luk video

TV 2/FYN har talt med Peter Rahbæk Juel, der overvejer, om han vil stille op til tv-interview. Han fortæller ligesom Michael Bruhn Frederiksen, at han som borgmester er afsender på alle tweets.

Vi har desuden spurgt borgmesterforvaltningen, hvor mange timer der bruges på at drive Twitter-profilen, og hvem der tog initiativ til at oprette den. 

I et skriftligt svar til TV 2/FYN, skriver forvaltningen, at den ikke registrerer tidsforbrug på enkelte opgaver, men vurderer, at tidsforbruget på Twitter er meget begrænset. Peter Rahbæk Juel tog ifølge forvaltningen selv initiativ til at oprette en officiel Twitter-profil.