Stop for flyvende smugleri: Fængsel skal sikres mod droner

Droner er flere gange set ved Nyborg Fængsel, og i mindst et tilfælde blev dronen brugt til at smugle ulovlige ting ind i fængslet. Nu skal fængslet sikres.

Natten til den 23. november sidste år fløj en drone ind over muren til Nyborg Fængsel med ulovlige effekter til en af de indsatte.

Den indsatte befandt sig i sin celle på fjerde etage i fængslet. Dronen medbragte en pakke med to mobiltelefoner, en savklinge og diverse skruer. I alt var der hængt et kilo udstyr på dronen.

Men fængselsbetjente opdagede dronen, og det indsmuglede gods blev beslaglagt. Dronen nåede dog at flyve væk, og droneføreren blev heller ikke fundet.

Spørgsmål til ministeren

Det er ikke første gang, der er brugt droner ved Nyborg Fængsel. Både før november 2017 og senerefterfølgende er der set droner ved fængslet.

Sagen fik Enhedslistens Rune Lund til at stille spørgsmål til Justistminister Søren Pape Poulsen om, hvilke foranstaltninger kriminalforsorgen og politiet har truffet for at forhindre, at droner bruges til indsmugling af narko, mobiltelefoner og andet i danske fængsler.

Af svaret fremgik det, at sikkerheden ved fængslerne - efter sagen fra Nyborg Fængsel - skulle tjekkes:

"Direktoratet for Kriminalforsorgen har taget initiativ til, at der lokalt foretages en gennemgang af de bygningsmæssige forhold afhængig af den enkelte institutions sikkerhedsmæssige klassificering med henblik på at imødegå indsmugling af ulovlige effekter ved brug af droner. Herudover vil der fra centralt hold blive taget initiativ til udarbejdelse af en handleplan med mulige tiltag på kort og på lang sigt."

Aftale skal sikre fængsler

Men først nu i forbindelse med en ny flerårsaftale for kriminalforsorgen, som regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti står bag, bliver der nu sat gang i sikringen.

Ifølge aftalen skal Kriminalforsorgen indkøbe udstyr, der kan spore droner. I første omgang skal Nyborg Fængsel sammen med Enner Mark Fængsel, Storstrøm Fængsel og Herstedvester Fængsel udstyres med sikringesanlæg mod droner.

Hvis det viser sig at virke efter hensigten, skal det udbredes til flere fængsler og arrester.

Fakta om dronesikring af fængsler og arrester

Oversigt

    Oversigt