I det fynske folks tjeneste

Stor guldskat fundet i Odense

Guldskatten er fundet i Odense.

En større guldskat er blevet fundet under gulvet i et hus i Odense. Det oplyser Odense Bys Museer.

Det er arkæologer fra Odense Bys Museer, der under en udgravning af en større jernalderboplads fra 4-500-tallet e.Kr. i Odense Øst har fundet en skat med guld- og sølvgenstande.

Skatten var hengemt under gulvet i et hus og har udgjort en guldsmeds skrotmetal, der skulle omsmeltes.

Skattens hovedstykke er en romersk guldmønt, en solidus, med portræt af den romerske kejser Theodosius d. Store. Mønten er præget i Milano i 380'erne og er i Norden blevet omdannet til en amulet. Af andre romerske importvarer fremkom flere stykker af en ituklippet sølvtallerken.

En høvdings residens

Af nordisk producerede genstande kan nævnes en del af en meget stor, forgyldt dragtnål støbt i sølv. Dragtnålen er nydeligt ornamenteret med stiliserede dyrehoveder samt et mandsansigt. Endelig indeholdt skatten flere andre sølvsmykker, en håndfuld sølvbarrer samt fint dekorerede, milimetertynde sølvblik-stykker.

Skattefund med ædelmetal kendes ifølge Odense Odense Bys Musser på samtidens fynske bopladser kun fra et små-kongedømme ved Gudme-Lundeborg. Sammenholdes dette med, at der på den nyfundne boplads i Odenses østlige udkant også er flere usædvanligt store huse, herunder en 41 meter lang storhal, er det givet, at der er tale om en boplads af helt usædvanligt format.

Formentlig har en høvding med kontrol over et større landområde resideret her med sit følge af altså blandt andre en guldsmed.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.