Stor HCA-turné tæt på aflysning

Odense Symfoniorkesters europaturné er truet af aflysning. H.C. Andersen-fonden har givet tilsagn om at finansiere den store turné med 750.000 kr., men har nu givet udtryk for, at det er et af de projekter, som fonden ønsker at spare på. Derfor tyder meget på, at orkesterturnéen \"På sporet af Andersen\" bliver aflyst.

-

Odense Symfoniorkesters europaturné er truet af aflysning.

H.C. Andersen-fonden har givet tilsagn om at finansiere den store turné med 750.000 kr., men har nu givet udtryk for, at det er et af de projekter, som fonden ønsker at spare på. Derfor tyder meget på, at orkesterturnéen \"På sporet af Andersen\" bliver aflyst.
- Jeg har bedt den tyske arrangør om at regne ud, hvad det vil koste at annullere turnéen. Med mindre han forlanger for mange penge, så tror jeg, det hele bliver aflyst, siger orkesterleder Per Holst til Ritzau.

Efter det dyre åbningsshow i Parken den 2. april blev Holst kontaktet af fondens sekretariat, som spurgte, om det var muligt at skære i støtten. Der var ingen tvang fra fondens side, men det fik orkesterlederen til at tvivle på fondens økonomiske fundament. En pludselig konkurs kan koste orkestret halvanden million kroner.
- Hvis fonden går i betalingsstandsning, hvilket jeg har fået at vide kunne være en mulighed, så er jeg meget ilde stedt. Eller som vi siger på fynsk: Så er jeg mere på den, end jeg er med på den, siger Per Holst, som samtidig har været bekymret for om, der kunne skaffes publikum til koncerterne.

Meningen med orkestrets turné var at følge i den danske digters fodspor og spille på steder i Tyskland og Italien, hvor H.C. Andersen selv har været. På sine 30 udlandsrejser besøgte H.C. Andersen byer som Leipzig, Napoli, Rom, Dresden, München og Weimar. Han var en stor musikelsker og mødte under sine rejser flere af Europas førende komponister såsom Mendelssohn, Schumann, Liszt og Wagner.

Det var netop værker af Andersens bekendte, som symfoniorkestret havde planlagt at opføre i december, men nu tyder alt på, at idéen bliver skrottet. Det giver fonden mulighed for at spare i omegnen af 500.000 kroner.

Orkestret har i forvejen haft rejseudgifter og har lovet et honorar til en klaversolist, hvorfor Per Holst ikke forventer, at alle 750.000 kroner kan spares væk. Odense Symfoniorkester har ikke en håndfast kontrakt med HCA-fonden, men havde modtaget et såkaldt tilsagnsbrev.

Mange HCA-projekter har ikke modtaget en endegyldig kontrakt, og det kan være disse projekter, der er mest i farezonen, når fondens bestyrelse svinger sparekniven på et bestyrelsesmøde i København den 31. maj. /ritzau/

Oversigt

    Oversigt