Stor pris til eliteforsker fra SDU

Forskningsprofessor fra Syddansk Universitet kan sammen med fire andre eliteforskere glæde sig over at modtage hæderspriser på 1,1 million kroner hver. Den glade giver er Videnskabsministeriet.

Fem danske eliteforskere kan torsdag glæde sig over at modtage forskerpriser på hver 1,1 million kroner. Deraf er de 200.000 kroner en personlig hæderspris, mens de 900.000 kroner skal anvendes på forskning. De fem prismodtagere er udpeget efter en vurdering i bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd.

Blandt de fem prismodtagere i 2009 er to kvindelige forskere. Det gælder centerleder Marie-Louise Bech Nosch fra Københavns Universitet og Danmarks Grundforskningsfonds Center for Tekstilforskning. Hun beskrives som en fremtrædende og internationalt synlig dansk forsker inden for tekstilforskning og specialist i Linear B, et skriftsystem fra bronzealdersamfundet i Grækenland.

Den anden kvindelige prismodtager er lektor, dr.med. Milena Penkowa, også Københavns Universitet. Hun arbejder med at forstå hjerneskader og udvikle nye mulige lægemiddelkandidater og betegnes som en komet i dansk sundhedsforskning med fremragende videnskabelige resultater og bidrag til betydningsfulde opfindelser bag sig.

De øvrige prismodtagere er Bjørk Hammer, lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet, hvor han arbejder med fysiskkemiske egenskaber af materialers overflader, og forskningsprofessor Ole Nørregaard Jensen, Syddansk Universitet, der forsker i proteiner og bidrager til at belyse væsentlige spørgsmål af interesse for cellebiologi, molekylærbiologi og bioteknologi. Endelig går en pris til forskningsprofessor Frank Møller Aarestrup, Danmarks Tekniske Universitet. Han arbejder med bakteriers stigende modstandsdygtighed mod medicin og har en betydelig videnskabelig produktion bag sig.

- Danmark har brug for viden i verdensklasse. Vi skal derfor belønne de dygtigste hoveder, der også kan inspirere andre til at gå samme vej, siger videnskabsminister Helge Sander (V).

Oversigt

    Oversigt