Store byer ser stigende interesse for folkeafstemning

Afstemningen om retsforbeholdet har større interesse end tidligere folkeafstemninger i Danmarks største byer. I Odense har 376 vælgere sat kryds,

De største byer i Danmark melder om stor interesse for folkeafstemningen 3. december.

Sammenlagt har mere end 3000 vælgere sat deres kryds. Det er en stor stigning i forhold til stemmetallet på dette tidspunkt i valgkampen ved sidste folkeafstemning.

3. december skal danskerne stemme om, hvorvidt man vil erstatte retsforbeholdet med en såkaldt tilvalgsordning.

Københavns Kommune opgør løbende antallet af brevstemmer. Mandag 9. november havde 650 afgivet deres stemme. Fredag 13. november er tallet steget til 1434 stemmer. På samme tidspunkt under afstemningen til patentdomstolen i maj 2014, havde Københavns Kommune modtaget 231 stemmer.

 - Vi har gjort en stor indsats for at gøre borgerne opmærksomme på, at de kan brevstemme, men at der er så mange, tyder på en stor interesse, siger Thomas Jakobsen, direktør i Københavns Kommunes kultur- og fritidsforvaltning.
 
I Aarhus er tallet 518 per 11. november. Ifølge Alice Johnsen, leder af folkeregistret i Aarhus Kommune, er det "nogen flere," end man så på dette tidspunkt ved folkeafstemningen til patentdomstolen i foråret 2014.

I Odense er tallet 376, og det er "lidt flere" end ved sidste folkeafstemning, oplyser kommunen.

Mod nord er begejstringen ikke lige så stor som i Odense, Aarhus og København.

Her har 534 sat deres kryds. På dette tidspunkt ved afstemningen til patentdomstolen i 2014 lå man lige omkring 800, siger Dorthe Jespersgaard, kontorchef i Borgerservice i Aalborg Kommune.

Alle fire kommuner, som Ritzau har været i kontakt med, tager forbehold for, at der aldrig er to afstemninger, der minder præcist om hinanden.

Antallet af folk, der brevstemmer, kan give et hint om valgdeltagelsen, men kan altså ikke direkte sammenlignes.

Ved folkeafstemningen om patentdomstolen i maj 2014 var stemmeprocenten 55,8 procent.