Store forskelle i sygehuses overbelægning

Med ekstra penge og bedre udnyttelse af kapaciteten slås regionerne for at undgå patienter på hospitalsgangen.

De nyeste tal fra Statens Serum Institut bekræfter, at der en række steder i landet i årets første halvdel har været tale om massiv overbelægning på sygehuse rundt i landet.

Overbelægningen med mange patienter på gangene skabte voldsom debat sidste vinter. Patientforeninger, Dansk Sygeplejeråd og læger kritiserede regionerne for at nedlægge senge i alt for stor hast.

Samtidig var der ikke valide tal for belægningsprocenterne siden i 2010.

Det er der så nu, og de nyeste tal fra første halvår af 2013 viser store udsving mellem de enkelte sygehuse. I snit var belægningsprocenten på 92 procent.

Men på de medicinske afdelinger var den 101 procent. Og med store variationer mellem de enkelte sygehuse lige fra 75 procent i Psykiatricenter Vest i Esbjerg til 111 procent på Amager Hospital, 110 procent på Regionshospitalet i Randers og 108 procent på Svendborg Sygehus.

Ifølge formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), viser tallene klart, at der har været pres på især de medicinske afdelinger. Men samtidig mener han også, der allerede er sket forbedringer efter stort fokus på problemet.

- Jeg tror ikke, der er sket nedlæggelser af senge siden. Der er snarere kommet flere i hvert fald midlertidigt, siger han.

Regionerne har afsat 66 millioner kroner i de nye budgetter til at undgå patienter på gangene. Samtidig skærper man arbejdsgangene for at få det bedste ud af sengekapaciteten.

- Pengene er dirigeret de steder hen, hvor behovet skønnes størst. Så er det op til lokal vurdering, om de er brugt bedst på en ekstra reservelæge for at sætte fart i hurtigere udredninger, flere sygeplejersker eller andet, siger Bent Hansen.

En mål er også at sikre, at patienter ikke venter unødigt på undersøgelser eller på at blive udskrevet.

- Det kan også være, de slet ikke skal indlægges. En undersøgelse fra Aarhus viste, at mere end hver fjerde patient skulle have befundet sig på et andet behandlingssted eller slet ikke have været indlagt, siger regionsformanden.

Oversigt

    Oversigt