Store forskelle på affaldsgebyrer i det syddanske

Forskellen er stor, når det kommer til prisen på affaldshåndtering i de syddanske kommuner.

I Faaborg-Midtfyn Kommune skal en virksomhed betale 6.500 kroner om året for affaldshåndtering, mens man kun skal betale 2.790 kroner i Assens Kommune. 

Og det er endda kun den næsthøjeste og den næstlaveste kommune i Region Syddanmark. 

I Aabenraa Kommune drejer det sig om 10.400 kroner, hvor det er er 2.360 kroner i Sønderborg. 

Det viser tal fra Dansk Erhverv. 

- Det er overraskende, at der kan være så stor forskel på denne samme service i samme region. Fastsættelsen af affaldsgebyrerne er begrænset af hvile-i-sig-selv-princip, som betyder, at gebyret skal afspejle de reelle omkostninger ved affaldshåndtering, siger chefkonsulent Anders Rune Bjerrum fra Dansk Erhverv og fortsætter: 

- Det tyder helt klart på, at affaldsområdet kunne trænge til større gennemsigtighed og konkurrenceudsættelse. Det er ganske enkelt meget uklart, hvorfor forskellen er så stor, og hvad man egentlig betaler for. 

Dansk Erhverv har gennemgået samtlige kommunale hjemmesider og identificeret 63 kommuner, som tilbyder virksomheder at deltage i den kommunale dagrenovationsordning. De 63 kommuner har oplyst priser for en containerstørrelse på 800 liter.

De øvrige kommuner udbyder ikke denne løsning, eller også er deres priser ikke tilgængelige. 

Anders Rune Bjerrum mener, at der skal gøres noget ved gennemsigtigheden eller mangel på den. 

- Stort set alle virksomheder producerer affald, som skal håndteres, og det skal man naturligvis betale for. Vi anbefaler, at der indføres frit valg af affaldsordning for blandet erhvervsaffald, hvor virksomheden selv ønsker at indgå i en privat indsamlingsordning. God affaldshåndtering er god erhvervspolitik. Det er meget vigtigt, at affaldet bliver håndteret optimalt i forhold til genanvendelse. Gennemsigtighed og større udlicitering vil helt sikkert påvirke prisen og sikre mere lige konkurrence, siger han i en pressemeddelelse. 

Region Syddanmarks pris på dagrenovation for virksomheder:

Oversigt

    Oversigt