Store Hyledag: I dag klokken 12 hyler sirenerne - hvad betyder det?

Klokken 12 onsdag vil alle sirener på Fyn og i resten af Danmark begynde at hyle. Det er blevet tid til det årlige tjek.

Hvis du hører lyden af alarmerende sirener klokken 12 onsdag, behøver du ikke skue efter bombefly på himlen eller krybe i skjul i den nærmeste kælder. 

Det er blot blevet første onsdag i maj og derfor Store Hyledag, som Beredskabsstyrelsen kalder det. Politiet og Beredskabsstyrelsen skal teste landets sirener, og Fyn er ingen undtagelse. Ifølge Beredskabstyrelsen er der to vigtige årsager til,  at sirenerne bliver testet hvert år:

- Sirenerne er det helt store håndtag til at advare befolkningen, og vi skal sikre os, at sirenerne virker. Vi skal også sikre os, at folk ved, hvad de skal gøre, hvis sirenerne hyler, så derfor tester vi systemet på Store Hyledag, siger Lars Aabjerg Pedersen fra Center for Krisekommunikation i Beredskabsstyrelsen i en pressemeddelse. 

Men hvad skal man så gøre?

Når sirenerne lyder skal man  gå indenfor, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg. Og så skal man afvente information fra DR eller TV 2.

Hvad man ikke  skal gøre, hverken på Store Hyledag eller hvis sirenerne hyler for at advare borgerne, er at ringe 112. 

- Man skal kun ringe 112, når der akut er fare på færde, og man har brug for eksempelvis ambulancen, brandvæsnet eller politiet. Ringer man for at spørge, hvorfor sirenerne hyler, kan man blokere for livsvigtige opkald til alarmcentralen, siger Lars Aabjerg Pedersen.

Under testen onsdag lyder der tre signaler:

  1. Varslingssignalet lyder: Varslingssignalet består af en tone, som stiger hurtigt og falder langsomt. Tonen lyder fire gange, og signalet varer i alt 45 sekunder.
  2. Varslingssignalet gentages: Efter cirka tre minutter gentages varslingssignalet.
  3. Afvarslingssignal: Efter yderligere tre minutter afgives et afvarslingssignal, som betyder, at faren er drevet over. Afvarslingssignalet består af én lang, ensartet tone, som varer 45 sekunder.

Måske hyler mobilen også
Det ikke kun sirenerne, der kommer til at hyle onsdag. App’en Mobilvarsling, der viderebringer advarsler fra myndighederne på mobiltelefonen ved større ulykker og katastrofer, testes nemlig sammen med sirenerne.

Så hvis man har downloaded app'en, skal man altså forvente, at ens smartphone komme til at larme klokken 12, – medmindre lyden er slået fra i app’en eller på telefonen.

App’en ’Mobilvarsling’ er udviklet af Beredskabsstyrelsen i samarbejde med Vejdirektoratet, Rigspolitiet og DMI. Den kan downloades til Android- og iOS-telefoner fra Google Play og App Store.

Døve og hørehæmmede har også mulighed for at tilmelde sig en SMS-service, der udsender en sms med info om hændelsen. SMS-systemet testes også på Store Hyledag.

Oversigt

    Oversigt