Store muskler, men ingen børn

Unge mænd, der doper sig i jagten på en muskuløs krop, dukker i stigende grad op på fertilitetsklinikker i Odense og Aarhus, fordi de ikke kan få børn.

På få år er henvendelserne mangedoblet, fortæller professor og

overlæge Jens Fedder fra Fertilitetsklinikken på OUH, skriver DR Fyn.

- Tidligere mødte jeg en til to unge mænd med problemet en gang i kvartalet. Men nu er det en til to hver eneste uge.

Også i Århus er det et stigende problem. På Mandeklinikken på Skejby Sygehus i Aarhus møder professor og overlæge Erik Ernst hver uge to til tre mænd med problemet, hvor det for et par år siden kun var en enkelt.

Kender risikoen

De unge mænd, der typisk er 20-30 år, kender godt risici ved at tage hormonpræparater, men tager dem alligevel, siger Erik Ernst:

- Når jeg konfronterer dem med, at det sandsynligvis er på grund af deres brug af anabolske steroider, spørger jeg, om de var klar over, at det kunne blive et problem for dem senere i tilværelsen. Det vidste de måske godt, men håbede på, at det ikke ramte netop dem.

Har fortrudt

Kenneth Pedersen fra Odense tog steroider i perioder over tre til fire år, og det er gået udover hans sædkvalitet.

Han har forgæves forsøgt at få børn med sin kæreste i halvandet år, og trods fertilitetsbehandling er det ikke lykkedes.

Derfor ville han have ønsket, at han havde taget advarslerne mod steroider mere alvorligt:

- Havde jeg vidst, hvordan det ville gå, ville jeg jo nok ikke have gjort det. Dengang tænkte jeg, at det ikke var så slemt, men nu kan jeg se tilbage på, at det var forkert.

Andre farer

Ødelagt sædkvalitet er ikke den eneste fare, fortæller overlæge Jens

Fedder:

- I værste fald kan det gå sådan, at man ikke kan får børn. Men man kan også alvorlige livstruende tilstande i kraft af man får blodpropper, og man kan få store psykiske problemer.

Og det er begrænset, hvad fertilitetslægerne kan gøre for at hjælpe, når først skaden er sket:

- Nogle gange kan vi hjælpe, og andre gange er det irrevisibelt, så der ikke kan komme gang i sædproduktionen igen. Så ender man med at måtte bruge donorsæd, hvis man vil have børn, siger Jens Fedder til DR Fyn.

Oversigt

    Oversigt