I det fynske folks tjeneste

Største kvindelige ansøgerfelt nogensinde

Kirsten Jørgensen er én af tre kvindelige ansøgere til den ledige stilling som biskop på Fyn

Sandsynligheden for at Fyn får landets tredje kvindelig biskop er stor. Tre kvinder og to mænd har foreløbig meldt sig i kampen om at blive ny biskop på Fyn.

Når Kresten Drejergaard slutter som biskop på Fyn, vil den bispekandidat, der indvies efter ham den 4. november, med større sandsynlighed end tidligere være en kvinde.

I alt har foreløbig tre kvinder, Kirsten Jørgensen, Eva Tøjner Götke og Tine Lindhardt, og to mænd, Peter Vincent og Anders Kjærsig, meldt sig i valgkampen.

Det er det største antal kvindelige kandidater nogensinde, skriver Kristeligt Dagblad. Og der kan stadig komme flere kvinder - og mænd - til.

- Vi har fået en generation af kvindelige præster, der tør stå frem og tage autoritet, siger teolog Else Marie Wiberg Pedersen til avisen.

Ved bispevalget i Roskilde Stift i 2008 var der ingen kvindelige kandidater. I København i 2010 var der én, og i Aalborg i 2011 var der også én. Den eneste gang, hvor der har været flere kvinder end én, var i Ribe i 2003, da to kvinder og én mand kæmpede om stemmerne.

- Det har også handlet om tid. Dels skal folk vænne sig til nye tider,og nu er halvdelen af præsterne kvinder, siger Else Marie Wiberg Pedersen.

Flest kvindelige biskopper på sigt

Formanden for Den Danske Præsteforening, Per Bucholdt Andreasen, peger også på, at kvinder fylder mere og mere i provstestillingerne og gennem længere tid.

- Før har mange kvinder ikke interesseret sig for ledelseslaget, men det gør de nu. På den lange bane sagtens kan komme i en situation, hvor flertallet af biskopperne er kvinder, siger Per Buchholdt Andreasen til Kristelig Dagblad.

Der er to kvindelige biskopper og otte mænd i folkekirkens 10 stifter i dag.

Ved du noget? Så send os et tip